A te munkád mennyire fontos?

  • Magának van felesége, gyerekei?
  • Igen.
  • Elismerően, talán kicsit irigykedve bólint: Nekem túl fontos a munkám… …ha megbocsát, az ügyfeleim várnak. Mindkettőjüket molesztálták két hete. (Spotlight c. film alapján)

Kiben nem volt meg a vágy, legalább kisgyermek korában, hogy valami igazán fontosat tegyen az életben?

when_i_grow_up_i_want_to_be
A kukás hiányzik. Vagy ez csak Magyarországon gyermek-álom?

Valahol logikus, hogy a munka lenne az a rész, ahol ezt megteszi az ember: emberjogi aktivista, szuperhős, kommandós, elesettek védőügyvédje, igazságos politikus, traumatológiai orvos és a többiek.
Ahogy az is logikus, hogy ne a munka legyen az a rész, ahol mindezt megteszi az ember: legjobb barát, minden bulira készen álló haver, főállású anya, a péntek estéket is otthon töltő apa, stb.

0051
A gyerekek nem a figyelmet terelik el náluk fontosabb munkánál. Ők a legfontosabb munka. (C.S. Lewis) – A legtöbb ember esetében egyetértek.

Ugyanúgy, ahogy az embert is két egészen különböző szempontból lehet megítélni: egyéni és társadalmi szinten, a munka fontosságáról ugyanezt elmondhatjuk:
Egyéni szinten a munka fontossága attól kezdődik, hogy “segélyen élek” (avagy nem kelek fel az ágyból), addig, hogy “nekem túl fontos a munkám: nincs szabadidőm és olyan emberi kapcsolatom, amely nem munka-jellegű.”

Társadalmi szinten a munka fontosságát általában a munka presztízsével, avagy a dolgozó pótolhatóságával szokták kifejezni. Bővebben itt írtam erről.

Vegyünk egy-két egyszerű példát anomáliákra egyéni és társadalmi haszonról:

  • Teszem azt a 18 éves felszolgáló lány olyan stresszel és elánnal végzi a dolgát, mintha azon a világ sorsa függne. 40 fokos lázzal is bemegy dolgozni, mert úgy érzi, a világ omlana össze, ha ő nem szolgálna fel aznap. Furcsa.
  • A légi irányító részegen kidől munka közben: ez is furcsa. De ekkor már igencsak elítélően rázzuk meg a fejünket: bizonyos munkákat nagyon komolyan kell venni.

 

levis-everybodys-work-is-important
Ez egy ruhareklám. De akkor is: létezik olyan, aki tényleg azt hiszi, mindnyájunk munkája ugyanannyira fontos!?

Gyakran szokták félreérteni (vagy én értem félre?) a demokrácia és a francia forradalom üzenetét arról, hogy minden ember egyenlő. Szerintem az üzenet az, hogy minden ember egy egység (entitás) a társadalomban. Ez azt jelenti, hogy a törvény előtt egyenlő jogokkal rendelkezünk. Hogy egyenlő esélyekkel indulunk (legalábbis a társadalom szemszögéből). De egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindnyájan ugyanannyit érünksemmiképp sem. Az, hogy mennyi értéket teremtünk a világban (mennyit dolgozunk), és mit hozunk létre, mennyire vagyunk pótolhatóak, egészen különbözővé tesz minket: Józsi alkoholista otthon. A másik József pedig elintézi, hogy ne törjön ki a harmadik világháború. Ők ketten egyáltalán nem egyenlők.

 

all_equal
Na jó: bizonyos egyenlőség létezik azért.

Hallottál már olyasvalakiről, aki rengeteget adott hozzá a külvilághoz anélkül, hogy valamit komolyan vett volna? Én még nem. (Arthur Rimbaud jut eszembe, aki tinédzser korában írt olyan verseket, amelyeket nekünk érettségi előtt kellett megtanulni: a fiatal kor és a nagy siker ellenére biztos vagyok benne, hogy komolyan vette a költészetet.)
A motiváció pedig egyáltalán nem áll egyenes arányosságban a munka hasznával. Lehet, hogy egy hatalommániás, szociopata vezető többet tesz egy nemzetért egy vészhelyzetben, mint a legjobb szándékú “normális” vezető tenne. Míg lehet, hogy a világ megváltását kitűző önkéntes csoport lehet, hogy kevesebbet ér el, mint a legmotiválatlanabb bolti eladó a közértben. Szomorú, de 2016-ig nem sikerült jobb motivációt találni és érvényesíteni az emberiségnek, mint a pénzt.
De könnyű belátni: a pénz is tökéletlen mérőszám: Ha pénzt keresek vele, ez fontos (értékes). De tényleg kétszer fontosabb a Zepter csodalámpák eladása, amiből 200.000 Ft-ot keresel egy hónapban, mint egy ápolói kezdőfizetés? Vagy végtelenszer fontosabb, mint önkéntesként dolgozni, bármit? Bővebben itt.

 

never_wrestle_with_a_hog
Válaszd ki, miért küzdesz: sose birkózz egy disznóval. A disznó mocskos lesz, te mocskos leszel. De a disznó ezt élvezi. (amerikai közmondás)

 

A Te döntésed, hogy mit választasz az életed értelmének. Ebben nem adnék tanácsokat: utálom azokat, akik megpróbálják megmondani, én hogyan éljek. Sok embernek segítség kell – és sokaknak minden segítség kevés, hogy megtudja, mit is szeretne kezdeni az életével. De mindenkinek nem lehet segíteni ugyanazzal az üzenettel.
És egyébként is: minél több emberhez jut el egy üzenet, annál kevésbé lesz személyes és használható. Ebből következően egy valóban univerzális üzenethez nem lenne szükség értelmezőkre. (=egy igazán jó Biblia kizárja a papok létjogosultságát).
Pont ezért olyan végtelenül nehéz egy univerzális üzenetet létrehozni, és olyan könnyű azt kiforgatni.

work_of_art_nabokov
A művészet a legkevésbé sem fontos a társadalomnak. Ez csak az egyénnek fontos és csak az egyéni olvasó fontos nekem. Fütyülök a csoportokra, a közösségekre, a tömegekre és így tovább. (Vladimir Nabokov)

Mégis egy tanáccsal fejezem be a cikket: ha fontos munkát akarsz végezni, vegyél valamit komolyan. Azt az időt, amikor unatkozol, amikor úgy érzed, hogy többre is képes lennél (akár otthon, akár munkában, akár az ismerőseiddel, barátaiddal), használd ki! A sikeres emberek azért sikeresek, mert legalább annyira komolyan vesznek valamit, hogy ez a haszontalanul eltöltött idejük rovására megy 🙂

 

ahh-procrastination.jpg
Nagyon elfoglalt vagyok, mert olyasmikkel foglalkozom, amelyekre semmi szükség, azért, hogy ne kelljen a valós teendőimmel haladnom.

 

Képek:
demonflair.deviantart
theinspirationroom
jeremychin
the-noncommittal-philanthropist
Quotesgram
azquotes
ryanavery

Reklámok

A te munkád mennyire fontos?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s