Az emberi szexualitás kettős természete

Ez egy banális cikk. Röviden összefoglalva annyit igyekszik elmondani, hogy a szexuális hiánynak (baszás?) szigorúan véve semmi köze szexuális intimitáshoz (szeretkezés?). A két dolog végletesen eltér és elkülönül.

maslows_hierarchy_of_needs-svg
A Maslow piramisban a szex, mint fizikai hiány-alapú szükséglet; míg a szexuális intimitás, mint a szeretet/valakihez tartozás része, amely növekedés-alapú szükséglet

Azért írom ezt a cikket, hogy ezt teljes egészében megértsem és átérezzem.

És innentől akár el is kezdhetném újra és újra begépelni ugyanezt a néhány mondatot, hogy rögzüljön a fejemben. Vagy befejezhetném a cikket. De inkább szemezgessünk a cikk további részéből és a képekből:

 

tumblr_n2aco1z1zl1t8bb9go1_1280

A nagy kérdés a csináljuk-e. Mert akár baszunk vagy szeretkezünk, utána gyerekünk születhet. És akár jó, akár rossz szándékkal nyúlunk a világhoz, a kérdés legvégül az marad, teszünk-e valamit. Darwin nélkül talán sosem alakul ki a náci ideológia egyik alapját adó szociáldarwinizmus. De ez nem érv az evolúció és a tudományos kutatás ellen.
Legvégső soron a minél nagyobb cselekvésünk előrébb viszi az emberiséget. A nagy kérdés, ami újra és újra előjön és amelyet az életerő (ösztönök) újra és újra lesöpörnek a terítékről: érdemes tovább vinni az emberiséget!?
Tehát az egyén (indíték) szintjén a hiány-kielégítés és az intimitás végletesen elkülönül. Társadalmi (cselekvés) szintjén a két dolog következménye azonos.
Lefekszem egy lánnyal. Senkit sem érdekel, hogy mit éreztem: ugyanúgy megfoganhat a gyerekünk. Ez a társadalmi következmény.

httpuberhumor-comdaily-morning-epicness-35-pictures-202

A szexuális intimitásban a szex aktusa igazából semmi: a legjobb barátoddal beszélgetni ültök le. Fontos, Arany Ászokat vagy Drehert isztok közben?

A teljes szexuális intimitás legvégső soron már nem is igazán szexuális. A csupán szexuális hiány kielégítése? Talán egy profi prostituált tudja, miről is szólhat ez: legalábbis másoknak.

Nem is véletlen, hogy ezt, csakúgy, mint kabátot, hálózsákot, meleg levest és grill csirkét, szexuális kielégülést is lehet vásárolni. Szexuális intimitást már sokkal nehezebben.

poor-people-make-love-rich-people-fuck.jpg

Diogenészről rengeteg történet fennmaradt. Az egyik az, hogy az egyszerűségéről híres filozófus, aki egyébként egy hordóban lakott, kiment Szinópé város főterére és ott kiverte. Majd azt mondta: “Bárcsak az evést is ennyire egyszerű lenne megoldani.”
Diogenész, aki gyakran könnyített magán önkezével, megvetette a nemiséget (igaz ő sem erkölcsi, hanem praktikus okokból, miszerint a szex elveszi az erőt más, fontosabb dolgoktól), semmi kivetnivalót nem talált a maszturbációban.” – mindig imádtam ezt a figurát…

Az egyszerűség, a gyorsaság, a hatékonyság mind a maszturbálás mellett szólnak: a szexuális frusztráció ellen, az alapvető szexuális szükséglet kielégítésére. De a legtöbb ember élete nagyon kevéssé egyszerű, gyors vagy hatékony. Meg egyébként is: az ember társas lény, az ember reprodukál: ez a szexualitás alapvető jelentősége, nem az élmény vagy öröm. Ugyanez igaz az evésre és ivásra. Ezeknek a célja a túlélés: ahogy a szexualitásé is.

fuck

Tehát a szexben semmi extrém különleges nincs, mára még csak nem is végletesen tabu a téma, de mégis, amikor szexről beszélünk, két egészen különböző témáról
van szó.

Milyen érdekes lenne egy általános iskolai órán párosítani a két kérdéskört. Tégy 1-est a válasz mellé, ha a szexualitás, mint hiány-alapú szükséglet; és 2-est, ha a szexualitás, mint intimitás.

Egyszer egy keresztény férfi, aki talán meg akart téríteni / ismertetni a vallásával, arról beszélt, mennyire túlértékelik az emberek az “órás örömöket”. Kivételesen jó megfogalmazás volt ez. Pontosan órás örömökről van szó. Napi hány órát élvezkedhetünk az ételen, amit eszünk, az italon, amit iszunk, a meleg szobán, a jakuzzin, stb.? A kéj is ebbe a kategóriába esik. Se több, se kevesebb. Órás öröm.

1338043270881_5505510

 

 

Képek:
wikipedia
uberhumor
themoodbank
keepcalm-o-matic
wyn2joy
someecards

Reklámok

Az emberi szexualitás kettős természete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s