Két ősellenség kibékül – és bumm, így lett az EU

Breisach_bull.jpg
Európa a csillagokat veszi célba. Breisach lakosai elsőként adták le a voksukat egy egyesült Európára 1950-ben.

A cikk apropója az, hogy a Rajnán felhajóztunk egy hét alatt Amsterdamtól Baselig. Köln, Koblenz, Rüdesheim, Heidelberg, Speyer, Strasbourg, Breisach és Colmar.

IMG_20160829_095653.jpg
Heidelberg látképe a romos reneszánsz palotából

Ajánlanám az utat azoknak, akik fogékonyak a történelemre: ehhez a környékhez kapcsolódik a 800-as évek verduni szerződése, amelyet Koblenzben készítették elő a Szent Kasztor templomban; a 16. század vallási konfliktusai közül több; német-római császárok sírjai és a legnagyobb román stílusú templom Speyerben, a kölni gótikus dóm és a legelső egyetem az Alpoktól északra Heidelbergben; vagy épp a 17. század háborúi, amelyek után tucatjával maradtak a várromok a gyönyörű Rajna-völgyben (még spanyol és svéd csapatok is randalíroztak itt!). Vagy gondoljunk csak a jelenkor közvetlen előzményeire: az 1950-től eltelt évekre és a régióra, ahonnan az EU eszméje megszületett és kibontakozott. Aki pedig szereti a fehérbort, például a friss, rajnai rizlinget, az is jól szórakozik majd.
Elzászt pedig mindenkinek ajánlom.

Colmar_legkisebb_háza.jpg
Colmar (Elzász, Franciaország) legkisebb háza: 12 négyzetméter

Számomra az út legérdekesebb része a Rajnának azon szakaszán volt, ahol ez ma Németország és Franciaország határfolyója. Itt terül el Elzász. Németesen (magyarosan) Elzász-Lotharingia, franiául Alsace. Strasbourg a legnagyobb város és a központja. Történelme dióhéjban: német, majd francia. Újra német, majd francia. Újra német, majd 1 hétig elzászi. Ezután francia. Német, francia. Német, francia. Majd európai uniós és francia.

Strasbourg_Petit_France.jpg
Strasbourg, Petite France

Franciaország és Németország ellenséges viszonya, az öröklődő ellenségeskedés már az 1500-as évektől, majd kiújult erővel 1870-től jelen volt. És nemcsak a politikában, de a romantikus költők és írók műveitől kezdve a közgondolkodásban is. Az ellenségeskedés pedig kölcsönös revansizmusban fejeződik ki. Tiéd? Enyém! Majd: Tiéd? Enyém! Ja és közben mindig meghalt és szenvedett egy csomó ember.

 

rhine-gorge
Lorelei. Fehérbor. Várromok: Rajna-völgy Koblenz és Rüdesheim között

Ez a hosszú-hosszú ellenségeskedés (mi ehhez képest a 100 éves magyar-román viszony!?) kulcsszerepet játszik az utóbbi több mint 1500 év európai történelmében, többek között az első és második világháborúban. A kibékülés pedig az Európai Unió megalapításában.

koblenz_wilhelm_i
Koblenz, Deutsches Eck: I. Vilmos szobra a német egység jelképe a Mosel és Rajna találkozásánál

Nagyon gyors töri: mi bajuk egymással a franciáknak és németeknek?

I. sz. 800-ban Nagy Károly uralkodott a Frank Birodalmon (sokan már ettől számítják a Német Római Birodalom kezdetét). Ez a birodalom Nyugat-Franciaországtól a teljes mai Németország területén és Rómán át egészen a mai magyar-osztrák határig terjedt.

frankish_empire_481_to_814-en-svg
Frank Birodalom Nagy Károly alatt, 814-ben

A birodalom a verduni szerződéssel bomlik 3 részre Károly fiai között. A három részből kettő marad meg: ezekből alakul ki a Francia Királyság és a Német-Római Császárság. Természetesen sok víz lefolyik a Rajnán a középkorban és mindenki mindenkivel, jó keresztény módjára, háborúzik, de emiatt még mi, magyarok is alig-alig haragszunk valakire (messze van már az a német hajókat megfúró Búvár Kund, a havasalföldi csatározások, a tatárjárás és a többi).

Ami valamelyest közelebbi, a 30 éves háború (1618-1648), a francia örökösödési háború (1689-91), majd a francia forradalom és Napóleon (1790-es évektől 1815-ig). Ezután az 1870-71-es megalázó porosz győzelem, amely során középkori módon foglyul ejtik a francia uralkodót, III. Napóleont. Majd az első világháború. És -milyen banális- a második világháború.

The-Cologne-Cathedral-stands-tall-amidst-the-ruins-of-the-city-after-allied-bombings,-1944-(1).jpg
A kölni dómot 14 bomba találta el a II. vh. alatt. Azonban a röpke 632 évnyi építkezés során a templom igen masszívra sikerült: állítólag ma is ez Köln legerősebb épülete.

A rengeteg szenvedést, és a háborút igazán a saját bőrükön érző emberektől indult ki az európai béke és az Európai Unió eszménye. A megvalósítás szintén. A luxemburgi születésű Robert Schuman elzászi politikus volt, mielőtt francia külügyminiszterként 1950. május 9-ei nyilatkozatában (ma Európa nap) többek között ilyeneket mondott:

“A francia kormány javaslata, hogy a francia és német szén- és acéltermelést együttesen egy közös Főhatóság ellenőrzése alá helyezzék, egy Európa más országai előtt is nyitva álló szervezet keretein belül. […] Az ily módon a termelésben kialakuló szolidaritás világossá teszi, hogy ettől kezdve bármiféle háború Franciaország és Németország között nemcsak elképzelhetetlen, hanem gyakorlatilag is kivitelezhetetlen lenne.”

Strasbourg_Cathedral_entrance.jpg
Strasbourg katedrálisának bejárata: Német? Francia?

Olyan elméletet is hallottam már, hogy ez az egész szén- és acélközösség és a hozzá kapcsolódó gazdasági siker a második világháborúból, Hitler adminisztrációjától ered. Azt is gondolom, hogy azért sem volt háború már több mint 70 éve Európában (a Balkánt kivéve), mert a második világháború szörnyűségeit mindenki a saját bőrén érezte (nem úgy, mint az USA-ban, például). Egyesek szerint ez volt az ingyenes egészségügyi ellátás előhívója az Egyesült Királyságban. Hát mit mondjak? Köszi, Hitler.

 

Speyer_crypt.jpg
Német-Római császárok sírja a speyeri katedrálisban

 

Képek:
anotherday2paradise
Saját
Saját
Saját
Wikipedia
rivercruiseline
Wikipedia
rarehistoricalphotos
Saját
Saját

Reklámok

Két ősellenség kibékül – és bumm, így lett az EU” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s