Skandinávia: belépés csak gazdagoknak és szépeknek?

scandinavia900.png

Az már egy igazi első világbeli probléma, amikor az ember olyan helyekre utazik, amelyekre nem is kíváncsi úgy nagyon igazán. Nekem ez 2-3 éve kezdődött, miután úgy éreztem, sikerült beutaznom a Balkánt és Kelet-Európát: a régiót, amely mindig igazán érdekelt. (Lehet, hogy az ismerőseimből, akik egyáltalán nem utaznak, ez a fajta érdeklődés teljesen hiányzik? Egészen valószínű.)

Így jöttek tehát az úti célok, amelyek érdekelnek-érdekelnek, de azért nem fúrják az oldalamat. Skandináviába utaztunk.

IMG_20160816_214349.jpg
Koppenhága főterén egy kiállítás. “Ne felejtsd el élvezni”; “Ezek azok a képek, amelyeket nem szabad, hogy láss”

A rengeteg utazási módból (hiszen legvégső soron miért lenne az utazás kevésbé változatos, mint az élet maga?), a gyors, szinte villám-látogatást választottuk: 7×24 óra, 3 ország, 4 város. Egyikünk sem hitte, hogy igazán tetszeni fog ez a környék: unalmas, hideg, egyhangú és rendkívül drága környékre számítottunk. Ami valamelyest igaz is: tényleg nincs meg Bolívia, Bosznia vagy Kambodzsa adrenalinszintje. Rohadt drága. De nem mondanám egyhangúnak. Ha Budapest, Bukarest és Belgrád között van különbség (és higgyétek el, van!), akkor Koppenhága, Stockholm és Oslo között is nagyok a különbségek. És nem volt hideg: 16 – 21 °C és napsütés volt.

Összességében nagyon kellemeset csalódtunk. Nem vált az út életünk utazásává, ez talán lehetetlen is lenne egy hét alatt, de ha lesz még lehetőségünk, visszatérünk a jövőben.

DSC03822
Gustav Vigeland (1869-1943) szobrászművészről elnevezett park Oslóban

Az utunk során a Koppenhágát, Stockholmot, Oslót és Bergent látogattuk meg.

Scandinavia-our-travel
Vasúton is kb. 19 órába telt megtenni az 1700 km-es távot svéd határellenőrzéssel és átszállásokkal

Rövid töri ehhez a régióhoz:
A dánok eredetileg vikingek, a 10. században kereszténnyé válnak és egészen a 19. század elejéig erősek maradnak. A 19. század során odaadják Norvégiát Svédországnak és területeket vesztenek Németországgal szemben. Grönland máig Dánia része (bár érdekes módon nem az EU-é).
A svédek is vikingek. Ők elvileg már a 9., gyakorlatilag a 11-12. században válnak keresztény országgá. A 30 éves háború (1618-1648) között a svéd hadsereg feldúlja fél Észak-Európát (Németország, Lengyelország is), sokat háborúznak Oroszországgal. Finnország hozzájuk tartozott egészen addig, amíg Oroszország részévé nem vált 1806-ban. Norvégia nem létezett (volt független) 1905-ig. Ő tehát kiesik a régi dolgokból.

sweden-norway.jpg
A skandináv országok kedvelik egymást. Logikus, nem!?

I. vh.: Mindnyájan semlegesek.

II. vh.: Mindnyájan semlegesek próbálnak maradni, de nemigen sikerül: Norvégiát és Dániát megszállja a német hadsereg, Svédország semleges marad és egyszerre segít a zsidóknak és menekülteknek és ad el fegyvereket mindkét harcoló félnek.

1969: Norvégiában olajat találnak. Rengeteg olajat. Azóta a dolgok rendkívül jól mennek és még olaj is van! Norvégiának van a legnagyobb félretett megtakarítása a világon, a világ legdemokratikusabb országa, innen finanszírozzák a magyar civil projektek jó részét.

statoilXart503
Olaj a tenger alatt Norvégia parjainál

1970-es évek: Svédország a fakitermelés – adóbevételekről átáll a technológiai forradalomba fektetéssel: ma a lakosság közel 100%-a aktívan használja az internetet és az az ország első az innovációban Európában.

1973, 1995: Dánia és Svédország belép az EU-ba. Norvégiában leszavazzák az EU-ba lépést kétszer is (1972, 1994).

Egyik ország sem használja az eurót, bár Dánia fizetőeszköze az euróhoz van igazítva. A norvég-, svéd- és dán korona ma 33, 32 és 41 forintot ér.

2011. július 22-én Norvégiában Anders Breivik megöl 77 embert. Ez azóta is sokkalja az országot.

Az átlagfizetés Svédországban havi nettó 750.000 Ft, Dániában havi nettó 900.000 Ft, Norvégiában havi nettő 1.000.000 Ft.

DSC03596.JPG
Egy olcsóbb AirBnb-s lakás Koppenhágában, ahol megszálltunk.

A kedvencünk Koppenhága lett. Kedd este, véletlenül az öt napos Pride fesztivál első estéjén érkeztünk. Élő zene, színes tömeg, a maszkos hasis-árusok Christianiaban, a majdnem pornográfiába nyúló meztelen nőket erotikus pózokban ábrázoló fényképek a város egyik főterén, a tenger, ami nem volt annyira hideg, hogy ne ússzak benne egy kicsit, egy gyönyörű hajós kirándulás, egy szép múzeum: egy város, ahol az ember akár el is tudja képzelni magáról, hogy ott éljen valamikor a távoli jövőben.

DSC03601
A gesztenyefa alatt. Napos Koppenhága.

A fővárosokból Stockholmé a második hely: európai, szép (erre nem számítottunk!), van alternatív (vagy legalábbis hipster) negyed, elképesztően kreatív programok nem csak gyerekeknek, egy tök jó hajókázás (na jó, ez mindhárom városban volt) és minőségi ingyenes múzeumok (február óta, mióta a balosabb párt került hatalomra).

DSC03623.JPG
Kellemes, nyugodt, gazdag, svéd: Stockholm.

Oslo viszont egészen más: amint az út közben kiderült, a várost gyakorlatilag senki nem ajánlja meglátogatni. Ha Norvégia, akkor természet, fjordok, túrázás, bringa, kajak, rafting, stb. Vagy fenn északon a semmi közepén ugyanez. Meg télen a sarki fény. Oslóba érkezve késő este az az érzésem támadt, rossz helyen szálltunk le. A világ legmagasabb HDI (ember fejlettségi indexének) és talán leggazdagabb országának fővárosában nincs rendes közvilágítás? Nincs fehér ember? Úgy tűnik, könnyebb hasist venni, mint egy üveg sört? Fecskendők és szemét az utcákon? Az AirBnb lakás lépcsőházának tövében egy barikád!?

IMG_20160820_225520.jpg
Az ideiglenes lakásunk előtti barikád Oslóban. Később kiderül, itt robbantotta fel Breivik az egyik bombát 2011-ben, amely 8 állami alkalmazottat ölt meg.

Ha valaki ledob ide, hamarabb tippelek arra, hogy Skopjében, Algírban vagy Sao Paolo külvárosában vagyok. Semmiképp sem lehet Oslo központja a kihalt város szombat éjszaka. Nem igaz? Ekkor igen részletekbe menően elmélyedtem abban az elméletemben, hogy Oslo lakossága vámpírrá változott. De erről majd egy másik posztban. Később, -nem tudom, ez jó jel-e-, mind Gosia, mind én a szülővárosunkhoz hasonlítottunk Oslot: Poznanhoz és Szegedhez. Oslo nem szép. De abban nyilvánul meg, hogy ez Norvégia fővárosa, hogy néhány világszínvonalú dolgot lehet látni: legfőképp múzeumokat.

DSC03749
Edvard Munch: Madonna (1895)

Az oslói Nemzeti Múzeum szinte beleégette az agyamba ismét, hogy a világszínvonalú festmények kivételesek és nagyszerűek lehetnek. A legismertebb festmény a Sikoly, de kiderült, hogy Munch egyáltalán nem “egy képes” festő. Előkerült néhány csodálatos alkotás norvég századfordulós (mikortól fogjuk máshogy hívni a 19-20. század fordulóját!?) művészektől. Nem is beszélve Brueghelről, id. Cranachról, Monetről, Manetről, Cezanneról, Picassóról és sokan másokról.

DSC03730.JPG
id. Lucas Cranach: Jézus és a házasságtörő asszony (részlet), 1532

Eljutunk a Nyulak szigetére is, ahol pár éve kiirtották a nyulakat és megnézzük a Fram nevű hajót kívülről-belülről, amivel mind az Északi- mind a Déli-sarkon hihetetlen expedíciókat hajtottak végre. Az egyik maradandó élmény pedig a Vigeland park, ahol több száz emberalakot ábrázoló modern (1920-43) szobrot találunk. Sokkal jobb, mint hinné az ember.

IMG_20160822_112152.jpg
Ismét Vigeland park, Oslo

És mindez mennyibe fáj?

Repülőjegy Koppenhágába között, majd Bergen – Oslón át haza, feladott csomag nélkül: 2 x 100 = 200 euró. Időben lefoglalva lefaragható 120-140 euró közé.

Vonatjegyek Koppenhága-Stokholm-Oslo-Bergen között kb. 200 euró. Időben lefoglalva kb. 100 euróra csökkenthető. Kétszer, vagy akár háromszor is lehet éjszaka vonatozni, ennyi szállásköltséget megspórolva.

DSC03843
A vonatozás Oslo-Bergen között sokak szerint a leggyönyörűbb Európában.

Szállás 7 éjszakára: utolsó pillanatos CouchSurfinggel nem volt szerencsénk. Az AirBnB és hotelszobák 70 – 160 euró között mozogtak, néhol reggelivel, néhol anélkül, néhol saját fürdőszobával, néhol anélkül. Átlagban kb. 100 euró / szobaáron, tehát fejenként kb. 350 euró / hét. Előre foglalva talán 200 euró / hét / főre kihozható.

A szállás és közlekedés kb. 750 euróba (~230.000 Ft) került.

IMG_20160817_204748
Naplemente Koppenhágában

Innentől pedig jönnek a helyi árak. Hát igen. Egy egyszeri tömegközlekedés-jegy: 1000-1500 Ft. Az élelmiszerek egy kisboltban a magyar árak kb. 3-szorosa. Viszont csak minőségi termékek vannak, úgyhogy a párizsi és társai kiesnek. Egy (nagy) Snickers 500 Ft, egy hot-dog kb. 1000 Ft, egy sör egy bárban 5-10 euró között (ez 1500 – 3000 Ft). Egy sör, egy cider és egy almás pite: 8000 Ft. Három szelet pizza és egy műanyag poharas kóla: 4000 Ft. Ezeket még leírni is rossz. Azonban minden elképesztően ízletes, gyönyörűen elkészített és prezentált, egészséges, mindenhol (!) lehet kártyával fizetni és mindenki beszél angolul. És még mit tudom én, ami miatt mégsem igazán rossz érzés kiadni ezt a sok pénzt. Nagyon kell igyekezniük a helyieknek, ha egészségtelenül akarnak élni. Egyetlen kivétel volt: a Burger King sajtburgere. Olcsó (600 Ft) és pont ugyanolyan műanyag-ízű, mint otthon vagy bárhol máshol.
Könnyedén, minden próbálkozás nélkül léptük túl (65%-kal!) a legdrágább szoba, majd kb. 50%-kal a legdrágább vacsora, sör, tömegközlekedési jegy, stb. rekordunkat. Nem hangzik túl jól: tehát, ha elfogadtok egy tanácsot: NE Skandináviába utazzatok bulizni, legénybúcsúra, öt csillagos hoteleket tesztelgetni és yachtot bérelni. De azért menjetek el. A világ nagy és gyönyörű és van pár olyan része, amely megnyugtatóan jól működik: az egyik ilyen Skandinávia.

IMG_20160821_201121
Egy oslói étterem. Hamburger: 4500-6000 Ft, korsó sör 3000-8000 Ft.

Egy utazásnak akkor van értelme, ha az ember megváltozik miatta. Én megváltoztam több szempontból:

– Láttam azt a részét a világnak, ahol az emberek a legképzettebbek és leggazdagabbak (Norvégia). Láttam azt a részét a világnak, ahol az emberek a legboldogabbak (Dánia). Láttam a család- és átlagember-barát Paradicsomot és úgy éreztem, mindez egy lehetséges folytatása a társadalmunk fejlődésének itthon is.

DSC03638.JPG
Családbarát kultúrfesztivál Stockholmban. A saját gyerekünket pofon vágni: 3 hónap börtön. De ők üssék csak egymást…

– Láttam azt a részét Európának, ahol egy magyar ember jogilag egyenlő feltételekkel indul egy átlagos munkáért, amiért havi nettó 750.000 – 1 millió forintot fizetnek. Jó érzés volt egyenrangúnak érezni magam.

DSC03641
Fényképezkedj dinókkal!

– Valóban működő társadalmakat láttam. Ez, emlékszem, elképesztően taszított egészen 13 éves koromtól máig Németország egyes részeiben. Most mégis kellemes, nyugtató hatással volt rám a minőségi ingyenes programokat és múzeumokat látogatni, a free tour idegenvezetőt arról hallottam beszélni, hogy 35 évesen őt azért fizetik, hogy tanul, és hogy ingyenesen tanulhat 65 éves koráig. És nemcsak az fontos, amit láttunk, hanem az is, amit nem: a gyűlölet egy apró szikráját sem tapasztaltam az egy hét utazás alatt.

DSC03621
Ryan, az ausztrál születésű, Stockholmban élő családapa, főállású diák és free tour guide

– Érdekes volt látni, hogy a terrorizmus (ha van muszlim terrorizmus, akkor ez keresztény terrorizmus) mennyire kihatással van egy társadalomra. Sajnáltam minden norvégot, aki 2011. július 22-éről beszélt. Biztosan azért is, mert néhány méterre szálltunk meg onnan, ahol Breivik bombája robbant. Talán a terrorizmus tényleg több mint gyorsan múló szúnyogcsípések Európa testén és felfújt médiaszenzációk.

DSC03779.JPG

Képek:

thedockyards

funnyjunk

ianfraser

Saját 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s