Hogyan lesz Budapestből Nyugat-Európa, avagy a hazai turizmus 2016-ban

Trendi manapság arról beszélni, hogy Magyarországon nehéz és szar az élet.

Amellett, hogy ez egy beszűkült látásmódra utal és számomra a kádári szocializmust idézi, sok esetben abszolút nem állja meg a helyét. A budapesti turizmusban dolgozókról lesz szó.

Előtte azonban megjegyezném, hogy a cikk nem foglalkozik a kérdés egyéni aspektusával (“Rajtad múlik, képes vagy-e jól érezni magad!”), avagy, ahogy Bede Márton nagyszerű cikkéből, az “Így lesz Magyarországból Latin-Amerika” címűből kiderült: “A latin-amerikaiak, akik a mienkhez nagyon hasonló civilizációs keretek közt élnek, a keresztény alapoktól kezdve a piacgazdaság-szerűségig, talán azért tudnak sokkal vidámabbak lenni, mert megbékéltek a sorsukkal, és kesergés helyett inkább élvezik, ami van.

somali_family_smiling
Lehet, hogy Szomália szar hely, de ez még nem ok, hogy ne mosolyogjunk és ne próbáljunk meg boldogan élni

De mi is az a nagyszerű élet, ami nekünk jár és mégsem adatik meg valami miatt. Elsősorban a hiány nélküli élet eszménye. Az éhező embert a száraz kenyér is kielégíti. Egy fórumon, amely azt taglalja, miért szar Magyarország, ezt találtam: “[külföldön] ha valaki normálisan dolgozik, meg tud élni, ha nyugdíjba megy nem kell azért félnie, h elveszik a gázt, meg a villanyt mert a nyugdíj arra elég, h ne haljon meg, de arra kevés h normálisan éljen.
Tehát az élet egyszer azért jobb “nyugaton” (itt egy másik cikkben ki lehetne térni arra, hogy a “nyugat” egyes részei jóval különbözőbbek, mint az V. kerület és egy Szabolcs megyei tanya, de ezt majd később), tehát azért jobb nyugaton, mert a normális munka normális életet eredményez. Ebben szerintem sok igazság van. Egy svéd (angol, német, osztrák, svájci, dán) bolti eladó alkalmazotti fizetéséből fenn tud tartani egy kis lakást és a nyugdíjából sem azt kell majd számolgatni, hogy a paradicsom (csirkefarhát?) kilója 249 Ft vagy 299 Ft. Igaz. Egy bolti eladónak az angol, német, stb. jobb rendszer, mint a magyar ebből a szempontból. Egy idegenvezetőnek már nem feltétlenül.

Maslow-piramis
Talán a “rendszer” felelőssége lenne a hiányalapú szükségleteink biztosítása és a miénk a többi?

A magyar fizetések a közeljövőben nem fogják elérni a nyugati színvonalat. És nem fognak lesüllyedni a keleti (ukrajnai, moldovai) szintre.  Nyugati fizetést szeretnél mégis? A nyilvánvaló, bár nehéz döntés az ország elhagyása. De mi lenne, ha ehelyett inkább egy kis Nyugat-Európát építenénk itt Budapesten, ahol ez lehetséges?

Bolti eladóként is meg lehet próbálni, de ez nem lesz könnyű. Annak a fiatal rétegnek azonban, amely minden akadály ellenére mégis utazik, tanul, nyelveket beszél és bátran él – és nem hallgatott a szocializmusban felnőtt szüleire, akik azt mondták: NE TEDD! ÉLJ SZÜRKÉN! – Budapesten ma van jövője.

Neked melyik jön be jobban? Nemzetközi vagy nemzeti gondolkodás?

A sok millió lehetőség közül én egyet ismertem meg valamelyest: a turizmust. És hogy miért olyan nagy lehetőség ez itt?

Elmondom. Mert Budapest egy kicsit Nyugat-Európa. Sokan nem vették észre, de 27 éve leomlott a vasfüggöny. A határaink olyannyira nyíltak, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül el lehet jutni Észak-Svédországba, Dél-Portugáliába vagy épp Észak-Nyugat Franciaországba: vagy ezekről a helyekről hozzánk.

Mint tudjuk, egy társadalmi rendszert a benne élők alkotják. Na most Budapesten nem csak magyarok tartózkodnak általában, hanem külföldiek is. Elsősorban brit, olasz, orosz, román, német és osztrák állampolgárok. Az ő mentalitásuk és pénztárcájuk más, mint a miénk. És ők nyugati szolgáltatásért készek mosolyogva fizetni.

map.jpg
Évről évre egyre vonzóbb desztináció Magyarország

Ezért nagy lehetőség a turizmus Budapesten. Mert egy lakás Budapesten olcsóbb, mint Pozsonyban. És nagyságrendekkel kerül kevesebbe, mint Bécsben. Egy hostelben (AirBnB során kiadott lakásban) a külföldi vendég kifizet közel annyit, mint Bécsben. És többet, mint Pozsonyban. (Igen, erre már más is rájött: ezért van a világ legtöbb hostele Budapesten: állítólag nyáron kb. háromszáz!).

Aztán itt egy idegenvezető: ő Bécsben kb. másfélszer annyit keres, mint Budapesten. De egy bécsi átlagfizetés a budapesti több mint háromszorosa. Így reálértékben (vásárlóerő paritáson) a budapesti idegenvezető több mint kétszer annyit keres, mint a bécsi: a helyi átlagemberhez képest. Avagy ugyanolyan életszínvonal fenntartásához (a helyi átlaghoz viszonyítva) kevesebb, mint feleannyi (napot) kell dolgoznia, avagy ugyanannyi munkával kétszer olyan tehetős lesz.

Aztán itt egy külföldieknek (is) szánt ruin pub (romkocsma), kávézó, reggeliző, étterem, stb. Vagy épp a magyar feltalálású escape room (szabadulószoba).

Vagy épp egy fogorvos.

A képlet ugyanez: és működik. Ma a turizmus Magyarország GDP-jének 8,8%-át adja, a turizmusban pedig fél millióan dolgoznak (ebben az értelemben fontosabb ág pl. a mezőgazdaságnál), ezzel a magyar gazdasági növekedés egyik kulcskérdése a turizmus teljesítménye. 2020-2025 között a turizmus az ország első számú ágazata lehet.

P_L_T.png
Béke, szeretet, utazás

Nyugati színvonalú munkáért nyugati színvonalú fizetést? Nem kell feltétlenül kivándorolni ezért. Bár mindenki nem lehet az, igyekezz, hogy Te kivételes legyél: Magyarországon az élet csak akkor nehéz és szar, ha mi (Te és én, az általunk választott vezetők, a szomszédaink, stb.) azzá tesszük.

 

 

Képek:

Pinterest

Flagmagazin

alfahir

activityvillage

bestbudapestdentist

Google keresés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s