A legjobb dolog az internetben

Nem, nem a pornó. Nem, nem is a Facebook vagy az online játékok.

Egy jó cikk szerint a legjobb dolgok az internetben:

  • Egyenlőség (a legutolsó senki, mint egy jó hangú hajléktalan; te vagy én is lehetünk híresek, sikeresek, sztárok)
  • Egyetértés (a kulturális, politikai, nyelvi különbségek és az országhatárok ellenére mindnyájan együtt vagyunk az interneten)
  • Információ (WikiLeaks; Twitter posztok, amelyek gyorsabban terjednek, mint bármilyen más média; minden (fontos) hír nemzetközi hírré válik)
  • Kapcsolat (a kis nebraskai (Nógrád megyei?) faluból is beszélhetsz ingyen bárkivel a világon az interneten
  • Szabadság (a szabadság már nem azt jelenti, hogy otthonról dolgozhatsz, hanem hogy bárhonnan a világból; saját weboldal elkészítéséhez gyakorlatilag nincs szükség önerőre (pénzre), csupán kitartásra)

Már 2000-ben megjósolta a CIA, hogy az internet forradalma 15 év alatt gyökeresen meg fogja változtatni az életünket. Ebben igazuk lett. Ennek a “forradalomnak” a legékesebb példája, hogy 2011-ben az interneten nem a pornó, hanem a közösségi oldalakon történő tevékenykedés az első számú tevékenység, ami ráadásul az “offline” (valós?) életünkre is kihat. Például olyan, nehezen hihető adatok is előjönnek, mint hogy minden ötödik pár a neten ismerkedik meg egymással, és ugyanennyien hibáztatják a Facebookot a szakításukért, míg az online hallgatók jobban teljesítenek, mint a hagyományos módon tanulók.

 

Kim1
Rengeteg tök jó dolog van az interneten. De mindre nem tudunk kitérni.

De vissza az internet legjobb részeihez. Méghozzá az “egyetértéshez” (unity).

Van egy álmom.

Az, hogy minden egyes, erre a Földre születő embernek valós esélye legyen arra, hogy egy értékes és lehetőség szerint boldog életet éljen. Ahogy 1789-ben, az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata kimondta: „Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.”

A kontrollál(hat)atlan internettel mindez egy lépéssel közelebb került: a mindenki által szerkeszthető Wikipedia, az Uber (amit épp kitiltottak Magyarországról), a Couchsurfing, az AirBnB, a telekocsi rendszerek, mint az Oszkár és a Blabla car, de a Whatsapp, Facebook vagy éppen a blogolás is azt segítik, hogy az emberek együttműködhessenek cenzúra, akadályok és korlátok nélkül. (Ez volt az egyik kiváltó oka az Arab Tavasznak is.)

internet_freedom.png

Az is az álmom, hogy a nemzeti államok, (amelyek a középkorban jöttek létre, majd az 1800-as években polgárosodtak) a közeljövőben hatalmuk nagy részét el fogják veszteni – és a hatalmi űrben olyan szervek jutnak hatalomhoz, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az emberekkel: a direkt demokrácia olyan jellegű megvalósulása lenne ez, ahol az egyének tudatosan részt vesznek saját életük és a társadalom irányításában. Az álmomban a politika háttérbe szorul és grassroot (alulról építkező, felülről nem kontrollált) csoportok kezébe kerülne rengeteg döntés. Ez lenne (az egyébként egyik EU-s alapelv) a szubszidiaritás elve a gyakorlatban: “a problémáknak lehetőleg azok keletkezési helyén kell megoldódnia, és a felsőbb szintek beavatkozásának a szükséges minimumra kell korlátozódnia, de a szükséges segítséget meg kell adnia”.

Mondjuk, ha valakit el akarok vinni a kocsimban a szabad helyeken Budapestről Szegedre: ebbe ne szóljon bele senki = telekocsi.

Ha valakit beengedek a lakásomba, hogy itt aludhasson, ebbe ne szóljon bele senki = Couchsurfing.

Ha otthon fel tudok készülni a KRESZ elméleti vizsgára, senki ne mondja nekem, hogy hány órát üljek a képzésen (nem?!).

Ha otthonról legalább olyan hatékonyan végzem a munkám, mint a munkahelyen, akkor ne legyen kötelező bent lennem (nem?!).

Stb, stb, stb.

grassroots.jpg
Grassroot kezdeményezések

A szaudi olaj-miniszter 2003-ban azt nyilatkozta: “A kőkornak nem azért lett vége, mert kifogyott a kő. Az olaj korának jóval azelőtt vége lesz, hogy kifogynánk az olajból.”

A királyságnak és az arisztokráciának is azért lett vége, mert a társadalom túlhaladott rajtuk. Ma, az internet, a fapados repülők és egy globális világ korában a nemzeti kormányokon a sor, hogy alkalmazkodjanak és lassan átalakuljanak valami hatékonyabbá.

A tendencia már él (nemzetközi szervezetek, transznacionális multicégek és az alulról jövő szerveződések erősödése, az online oktatás sikere, a torrent, online elérhető tartalmak), bár pl. terrorizmus, katonai fenyegetések ellen vagy épp útépítésben, egészségügyben, bizonyos szakmák (mérnök, ügyvéd) akkreditálásában ugyanolyan nagy szükség van az állami irányítás, oktatás szerepére, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Dental Damage game
Online kurzuson végeztem fogorvosin. Az első alkalommal 50% kedvezményt adok!

Nem azt mondom, hogy 2016-ben egyáltalán nincs szükség nemzeti szintű irányításra, hanem, hogy ideje lenne egy nemzetek feletti, “egyesültebb”, föderális Európában gondolkodni. Még akkor is, ha sokaknak még a jelenlegi integráció is túl sok (lásd: Brexit).

Legvégső soron az internet (akár az automobil, az űrhajó vagy az atombomba) az embert teszi képessé (empower) arra, hogy hatékonyabban működjön. Legvégső soron én hiszek az emberben és az emberiségben. Annak ellenére, hogy ez a hit racionalitással és komoly érvekkel számomra még senki nem tudta alátámasztani.

billboard-atheism
Az emberiségben higgy, ne istenben!

További források, olvasnivaló az internetről:

http://highexistence.com/the-internet-revolution-changing-the-world/

http://pcworld.hu/kozosseg/az-internet-tarsadalmi-hatasai-online-nemzedek.html

http://www.mipszi.hu/cikk/091129-internet-generacio-utan

https://www.theguardian.com/technology/2012/sep/18/chris-anderson-internet-industrial-revolution

 

Képek:

firstpost

aimsinpeng

dailyjournalist

acespower.blogspot

westernwoes.wordpress

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s