Steve Jobs halála, avagy a zseni sem tud mindent

Steve Jobsról már mindenki hallott és mondhatjuk, hogy a munkássága valóban kihatással van az életünkre: nélküle talán nem lenne egér, iPhone, iPod, iPad és a számítógép mondjuk feleannyira vagy tizedannyira lenne fontos az életünkben. Ezt a cikket is lehet, hogy papírra írnám.

800px-Steve_Jobs_(1)
Steve Jobs szobra Budapesten a Graphisoft parkban

Zseni igen sok mindenben: nélküle a személyi számítógépek, animációs filmek, zene, telefonok, tabletek és digitális publikációk nem lennének ugyanazok. És lehet, hogy az ő egyetemi kalligráfia-órái nélkül nem lenne túl sok felé betűtípus sem.

De Steve nem zseni az orvostudományban. Mindenben nem lehet. Persze. 2003-ban, 48 éves korában hasnyálmirigy-daganattal diagnosztizálták. Az orvosok azonnali műtéti beavatkozást ajánlanak.

Jobs NEM FOGADJA EL! Steve Jobs ZSENI: ő jobban tudja. Persze senki nem szeret kés alá feküdni, egyáltalán nem, de az orvosok véleménye helyett önfejűen szigorú gyümölcsdiétát tartani, majd akupunktúráztatni? Léleklátó? Gyógyfüvek, béltisztítás, hidroterápia?

9 hónapig eredménytelen az alternatív orvoslás. Majd enged a nyomásnak: megtörténik aa műtét, amely során három áttétet találnak a májban. Valószínűleg, bár nem bebizonyíthatóan amiatt, mert 9 hónapig várt.

Innen még bonyolódik egy kicsit a helyzet: Steve nem szakít a diétával, gyümölcsturmixozik a kemoterápia alatt is, majd a rák egyre áttételesebbé válik és végül 2011-ben, a rák megállapítása után 8 évvel meghal.

steve_jobs-3-468

Mit mond ez a sztori? Szerintem azt, amit Steve Jobs is mondott a híres, 2005-ös stanfordi avatási beszédében (magyar felirattal itt): Szeresd azt, mit csinálsz! Legyen ez a munkád vagy a szeretteid. Amíg ez nem sikerül, addig keress, ne állapodj meg.

De ezt azzal egészíteném ki, hogy amellett, hogy hiszel benne, hogy Te lehetsz és leszel a legjobb Steve Jobs / Kovács Géza / Kiss Amlélia – azért tudd, hogy nem lehetsz mindenben a legjobb. Hallgass másokra. Néha muszáj másokra hallgatni, nem? Legalább akkor, amikor élet-halál kérdésről van szó.

STAY-HUNGRY-STAY-FOOLISH-BIRTHDAY-STEVE-JOBS-APPLE.jpg
Steve Jobs egyik utolsó tanácsa: Maradj éhes, maradj bolond!

 

Ez a nehéz az életben. Az ember tanácsot igyekszik adni, de olyan tanács nincs, amit mindenki meg kellene, hogy fogadjon. Az egyik barátomnak percenként küldenék egy üzenetet, hogy CSINÁLJ MÁR VALAMIT, a másikuknak könyörögnék: PIHENJ MÁR VÉGRE EGY KICSIT!

Steve Jobsnak azt üzenném, hallgasson az orvosokra is. Neked valószínűleg azt üzenném, hogy hallgass kevesebbet a körülötted élőkre. De lehet, hogy épp nem. Nehéz tanácsot adni. Nincs igazi recept az életre.

 

Képek:

Wikipedia

presentationmagazine

fossbytes

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s