Te miért nem utazol?

Az EFOTT fesztiválon a Pillár alapítvány standjánál sok érdeklődővel azzal a kérdéssel kezdtem a beszélgetést, hogy “Te voltál már külföldön? Szoktál utazni?”

pillár
Pillár 2016 EFOTT

Néhányan mondták, hogy még nem hagyták el kis hazánkat, néhányan bólogattak, hogy már voltak helyeken, míg a legtöbben az “voltam már egyszer” / “ja, végülis” választ adták. Az átlagéletkor 20-22 év körül lehetett.

Bár mindig lehet többet utazni (mint a srác, aki kevesebb mint 4 év alatt a világ összes országát bejárta, repülés nélkül, napi kb. 4000 Ft-ból!) és persze kevesebbet is (2012-ben a 15 év feletti magyarok  37%-a utazott, az utazások 21%-a irányult külföldre), nekem úgy állt be az életformám, hogy a munkámon kívül is igyekszem sokat utazni. De ez nem volt mindig így.

Indok kell az utazásra: mert utazni nehéz. Minden nehéz a napi rutinon kívül, sokszor még a napi rutin is…

80_reasons_to_travel.jpg
80. indok az utazásra: A boldogságot elválasztani a vagyontól.

18 éves koromig az utazást alapvetően haszontalan dolognak tartottam, ám ennek ellenére az eddigi egyik leghosszabb utamra indultam egyedül. Az én indokom ez volt: messze akartam kerülni Szegedtől, ahol megoldhatatlan problémák vettek körül és ki akartam próbálni magam. Biciklivel, egyedül indultam el a Balti-tengerre.
37 nap, 4500 km és 33.000 Ft elköltése után egy megváltozott Szeged várt.

Przemysl (Tesómékkal).JPG
Przemysl, Lengyelország, 6. nap

Ma már sokkal inkább azért utazom, mert érdekelnek másik kultúrák: a másik vallásoktól más gazdasági koncepciókon át gasztronómiáig rengeteg minden. Emellett imádom a táguló világképemet, amely empirikus tapasztalatokon alapul. Nyitja az agyat, méghozzá olyan irányba, amely olyannyira független tőlem, amennyire ez lehetséges valakinél, aki a saját fejéből néz ki.

Utazni ma trendi. Mint sok pénzt keresni, divatos ruhát venni vagy divatos szakmát választani, gyúrni járni és fogyókúrázni. De nem ettől jó: attól jó, hogy… …jó. Semmitmondó? Az. De legvégső soron úgy derül csak ki, hogy mennyire tetszik az utazás, ha kipróbálod.

what-if-and-why-not

És beszéljünk a két adu-ász válaszról:
1, Nem utazom, mert nincs pénzem
2, Nem utazom, mert nincs időm

Na most pénze senkinek sincs végtelen mennyiségben. Az utazás pedig, akár csak az élet, lehet elképesztően drága – és gyakorlatilag ingyen is. Az utazás maga alig kerül pénzbe. A belvárosi hotel, a saját fürdőszoba, a július 20-25-ei dátum, a 32 kilós csomag, a taxi a reptérre, London, Svájc és Norvégia: a kényelem drága. Egy átlagos magyar okostelefon áráért azonban egy felejthetetlen (bár az otthon maradásnál kényelmetlenebb) utazást lehet szervezni. Nem tudod, hogyan?

how-can-you-travel-the-world-for-cheap-or-free.jpg

Bizonyos ismert utazók pénzért ajánlanak olyan szolgáltatásokat, mint az egyéni útiterv megtervezése, általános segítség utazáshoz és hasonlók. Nekem most van időm, van lelkesedésem és van pénzem is. Szívesen elmondom ingyen, hogyan utazhatsz el, ahova akarsz, ahogy te akarsz, ha ez lehetséges. Üljünk le egy sörre! 🙂

Az idő pedig?

grown_up_version
A “Nincs időm” a “kutya megette a házimat” felnőtt verziója

Időd pontosan arra van az életben, amire időt szakítasz. Neked is 24 órád van naponta, nekem is 24 órám van naponta. Hogy ebbe évi 250, 120, 50, 21, 7 vagy 0 nap utazás fér bele? Legvégső soron rajtad múlik.

Egyébként van olyan, aki tényleg rohadtul nem akar külföldön élni vagy utazni, de ez talán nem is olyan nagy gond: Schiffer András, az LMP alapítója például visszamondott egy maastrichti ösztöndíjat, mert az egyetemi kávézót preferálta.

A cserdi “köcsögmentesítő” polgármester így nyilatkozott: “Balira? És mit csinálnék én ott? Mi van Balin? Víz, meleg és homok. Bali egyáltalán nem érdekel. Cserdi érdekel. És Magyarország.”

Én abszolút megértem, aki tudatosan nem utazik (bár személyesen nem ismerek ilyet).

goa-gajah-bali.jpg
Ez is Bali

Van olyan tudatos terved itthon, amelyet nem szüneteltethetsz egy hétvégére? Négy napra? Két hétre? Egy évre? Ha úgy tűnik, egy napot sem hagyhatsz ki, gondolj bele, egy év külföldi tapasztalattal mennyivel hatékonyabb és sikeresebb lehetnél – bármin is dolgozol…

Nincs több kifogás!

Utazni azért érdemes, mert perspektívába helyezi az életed: a problémáid, a
véleményed, a tapasztalataid és élményeid.

Könnyen érhetően, klisé-gyanúsan: Az utazás az egyetlen pénzen megvehető dolog amely gazdagabbá tesz.

travel_makes_you_richer

 

 

Képek:

Pillár facebook oldal

pinterest

Saját 🙂

colduthie

dreamingandwandering.com

pinterest

bali-indonesia.com

pinterest

Reklámok

Te miért nem utazol?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s