Ateisták, ha holnap kétségtelen bizonyíték kerülne elő, hogy istenek léteznek, ateisták maradnátok?

Ez a kérdés a Quora nevű honlapon jelent meg. A honlap nagyon jó és az alapvetése nagyon egyszerű: bárki kérdezhet bármit és a kérdésre bárki válaszolhat. A válaszokat lehet le- és felértékelni. Hasonló, mint a magyar változat, a gyakorikerdesek.hu. Csak míg az utóbbin általában olyasmivel szoktam találkozni, mint “Tudnátok olyan zenéket mondani ami segít elfelejteni a barátnőmet?“, az előbbiben rengeteg olyan cikket olvastam az utóbbi 8 hónapban, amelyek nagy mértékben finomították és változtatták meg a gondolkodásom. Az oldalt sokan szeretik és használják: Jimmy Wales, az a figura, aki mindig pénzt kér a Wikipedia kezdőoldalán, Hillary Clinton, Dustin Moskovitz, a világ első self-made dollár-milliárdosa meg még sok más okos ember. Az oldalt több mint 80 millió egyéni látogató nézte már meg és értékét 250 milliárd forint fölé becsülik.

quora

“Ateisták, ha holnap kétségtelen bizonyíték kerülne elő, hogy istenek léteznek, ateisták maradnátok?”
A kérdésre sok válasz érkezett. Egy negyed órás újratöltögetés és legörgetés meg Ctrl+End gombok nyomogatása után feladom. Biztosan van több is, de legalább 500 válasz érkezett az utóbbi 4 hétben (teljes thread angolul). A legtöbben így válaszolnak a kérdésre:
– Melyik Istent / melyik isteneket?
– Természetesen “hinnénk istenben”. De ez már nem hit lenne, hanem tudomány. Az ateista definíciója az, hogy nem hisz abban, amit nem tud megmagyarázni/bizonyítani. Ha már bizonyítják, akkor ugye nem kell hinni. Már senkinek sem kellene hinni.
– A kérdés egy teljes hülyeség. Az istenhit lényege pont az, hogy nem lehet bizonyítani, hogy isten(ek) létezik/léteznek. És azt sem, hogy nem létezik/léteznek.

Ezek a válaszok általában 0 – 10 felértékelést kaptak. Egy-egy 100 fölé is eljutott. A nyerő válasz több mint 18.000 felértékeléssel (angol eredetiben itt), amelyet lefordítottam és amelyik miatt elkezdtem írni ezt a bejegyzést, így hangzik:

queen_king

Ez egy kép az angol királynőről. És bár ez úgy néz ki, mintha egy Trónok harca stílusú farsangi jelmezbálon lenne, a királynő hús-vér és valódi.

Mint brit “alattvaló”, teljesen meg vagyok győződve róla, hogy ő létezik.

Nem tartom őt valamilyen kitalált vagy mitologikus lénynek. Ő nem néhány millió odaadó hívő sóvárgó gondolkodásának a terméke.

AZONBAN

Ettől még mindig nem vagyok monarchista. Nem értek egyet a monarchia eszméjével. Úgy gondolom, ez az intézmény egy mélységesen anakronisztikus elgondolás, amely demokráciaellenes és igazságtalan.

Ugyanez áll istenre is. Ha bizonyíték kerülne elő, hogy a világegyetemünk egy szimuláció, amelyet egy Jeff Yarway nevű fickó teremtett otthon az OmniverseVR 3.0 rendszerben (hogy a SimMortality nevű játékot játszhassa), akkor ez bizonyítaná, hogy ő tényleg létezik.

Gondolom, ez azt jelentené, hogy ezentúl nem tarthatnám magam ateistának.

Ez azonban nem tenne hívővé. Nem hajolnék még vagy csúsznék hason a földön, hogy köszönetet mondjak Jeffnek. Nem tűzném fel a képét a házamban. Nem hordanám az emblémáját a nyakamon.

Tulajdonképpen ennek az ellenkezője lenne igaz. Sok fontos kérdésem lenne, amit Mr. Yarwaytől kérdeznék.

Képek:

Quora

Mundumedia

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s