A szerelem betegség? A homoszexualitás betegség?

A Gay Pride felvonulások és egy középkori vár meglátogatása a két ihletője ennek a cikknek.

Nemrég több középkori német városkát és egy középkori német várat (Marksburg) is meglátogattam és több elfeledett gondolatom előkerült a középkorról. Nem a toronyba zárt hercegkisasszony legendája vagy az örök szerelem és a testiség hiányának az eszménye. Sokkal inkább azé a koré, amely érvénytelenné nyilvánított minden délutáni ítéletet, mivel a bírók már holtrészegek voltak addigra; azé a koré, amelyiknél a sörkészítési tisztasági törvény abból állt, hogy csütörtökön-pénteken ne a folyót használják WC-nek az emberek, ha már szombaton abból készül a sör, és amelyikben ebéd közben a terembe nyíló ajtónál végezte mindenki a dolgát a pottyantós WC-n.

Marksburg_castle.png
Marksburg: a Közép-Rajna völgy egyetlen jó állapotban megmaradt középkori (13-15. századi) vára

Abból a korból, amelyik betegségnek tekintette a szerelmet. De miért betegség a szerelem?

A betegség egyik definíciója így hangzik: Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek.

Ez a gondolkodás lépten-nyomon visszaköszön a gondolkodásunkban. De mi a normális? Abban talán mindenki egyetért, hogy a “normális” viselkedési forma koronként (és élethelyzetenként) eltérő. Normális szentté avatni István királyt, miután az megvakíttatta egyik rokonát, Vazult. Háborúban normális másokat megölni vagy akár a saját oldalunkon állókat ítélet nélkül kivégezni. Ez gyakorlatilag azzal egyenlő, hogy az objektív értékek (akár a Tíz parancsolat vagy más vallás explicit parancsolatai) nem igazán állják meg a helyüket: az emberi értékek szubjektívek. De vissza az eredeti témához.

Betegség-e a szerelem?

isnt
Amit “szerelembe esésen” értünk, az nem egy fajta betegség és őrültség, egy illúzió, vakság arra nézve, hogy a szeretett lény milyen is valójában?

Vegyünk 2 radikális példát.
1, Elég szarul mennek a dolgok. Épp túl vagyunk egy járványon, amely kinyírta a népesség nagy részét. Éppen nincs elég élelem. Egy lehetséges kiút van: mindenki keményen dolgozik, és hisz a lehetetlenben/valószínűtlenben: a túlélésben. Betegség a szerelem? De még mekkora! Eltereli az ember gondolatait, lassítja a munkában, hangulat-ingadozást okoz: eggyel jobb, mint a fekete himlő, mert legalább nem terjed át csak úgy bárkire. (Meg halál helyett inkább hirtelen izzadást, álmatlanságot és étvágytalanságot, összpontosítási nehézségeket, szorongást, félelemérzetet, csökkent önértékelést – meg súlyos esetben öngyilkosságot okozhat.)
A homoszexualitás betegség? Rohadtul! Hogy genetikus vagy nem, az teljesen mindegy: akadályozza a gyereknemzést, tehát a túlélés, azaz a közösség ellen áll.
Az önálló gondolkodás betegség? Az ateizmus betegség? Abszolút! Kilógni a keresztény közegből, az alapvető normákat megkérdőjelezni ilyen szar helyzetben: MÁGLYÁRA VELE!

Poland_2011
Tényleg ilyen rossz a helyzet?

Második példa:
Elég jól mennek a dolgok. Az embereknek több mint elég ennivalójuk van. Munka is van. Az is túlél, aki nem dolgozik, lusta, lazsál, nem követi a normákat. Olyasmik is felütik a fejüket a nagy jólétben, mint az egészséges táplálkozás, a magas fizetések, a jóléti társadalom, a demokrácia, az emberi és a kisebbségi jogok.
Betegség a szerelem? Ugyan: sokkal inkább, Faludy György szavaival: a művészek, tudósok és más igazi foglalkozások mániáján kívül a szerelem az egyetlen, ahol a cél kitűzése és nem elérése számít, ahol az ember az objektíve értelmetlen életbe szubjektív értelmet tud beleképzelni.
Betegség a homoszexualitás? Ugyan. Kinek ártanának azzal, hogy mit csinálnak a hálószobában vagy évi egy felvonulással?
Betegség az ateizmus, az önálló gondolkodás? Ugyan. Inkább becsülendő, hogy a normáktól eltérően, azokat megreformálni is van ideje és energiája az egyes személyeknek.
Még arra is marad energia, hogy az ember ilyen poénokat eszeljen ki: Ha a szerelem betegség, akkor a lázgörbéjét pontosan megállapíthatjuk a telefonszámla emelkedéséből. (Claire Kenneth)

article
Tényleg ilyen jó a helyzet?

Amikor tehát azt kérdezzük, a szerelem/homoszexualitás/ateizmus/önálló gondolkodás, stb. betegség-e, igazából azt kérdezzük: jól élünk vagy nem élünk jól? Mekkora a probléma? Aki szerint nagy a probléma, és radikális változást akar, annak nyilván a legtöbb kérdésre az a válasza: BETEGSÉG! Még egyszer, ne feledjük: a legradikálisabb változás a társadalomban a háború és a népirtás: mindkettő rengeteg szenvedéssel és emberélet kioltásával jár és senki nem jön ki igazán győztesként belőle.

 

És ha a szerelemről beszélünk, azt is megkérdezhetjük, mennyit ér egy emberélet. Ha jól mennek a dolgok (többek között azért, mert egy ember könnyedén évtizedeket dolgozhat produktívan), egy emberélet baromi drága. Ha rosszul mennek a dolgok, embereket máglyán égetnek el, főbe lőnek, felakasztanak, elgázosítanak és a többi. Not so much fun.

war_is_no_fun
War is no fun

 

Magyarországnak ez a jó, Magyarországnak ez kell. Lépten-nyomon ezt halljuk. De ismerjük ezt a Magyarországot?

Gandhi így kezdte az egyik híres beszédét: “Testvéreim, …India… hétszázezer falu, nem pedig néhány száz ügyvéd Delhiből és Bombayből! Amíg nem állunk oda magunk is, a tűző napon földjeiken verejtékező milliók mellé, addig nem képviselhetjük Indiát, s reményünk sincs arra, hogy egy nemzetként szálljunk szembe a britekkel.”

Magyarország sem csak néhány gyártulajdonos, politikus, ügyvéd, elefántcsonttoronyban ülő értelmiségi. Magyarország sem csak Budapest. Még csak nem is Budapest és a vidéki városok. Magyarország 29%-a nem városi környezetben él. Pedig a legkisebb város 1100 fő alatti.

És hogy a következő évtizedekben a szerelem, homoszexualitás, ateizmus, önálló gondolkodás ismét betegség lesz-e? Csak rajtunk múlik. Vezet út vissza a középkorba.

Mindkettő Magyarország

Már megint, többször is eltértem a tárgytól. Bocs. Pedig ezzel a cikkel csak mindenkit gondolkodásra akarok sarkallni és egy nagyon egyszerű üzenetet akarok közvetíteni: az értékek relatívak. Semmi nincs kőbe vésve és rajtunk múlik, mit hozunk ki az életünkből és a társadalomból, ahol élünk.

 

Képek:

www.bellevue-boppard.de

Whisper.com

www.advocate.com

www.dailymail.co.uk

sputniknews.com

galeria.hir24.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s