Miért keres többet Bjørn, mint Géza?

top-1-percent.jpg

Az átlagot kereső norvég Bjørn azért keres az átlagot kereső Gézánál 6-szor többet (nettó egymillió-hatvanezer forint vs. nettó százhetvenhétezer forint), mert Bjørn átlagosan 7,41-szer termel többet, mint Géza, minden percben, napon, hónapon, évben és úgy egyáltalán, egész életében. Bjørn ennyivel hatékonyabb munkaerő, mint Géza.

Géza pedig majdnem két és félszer annyit termel, mint a bolgár Plamen, míg a fizetése 40%-kal magasabb.

Plamen harminc és félszer termel annyit, mint a dél-szudáni Mohammed.

Géza több mint 54-szer ennyit hatékonyabb, mint Mohammed, Bjørn pedig négyszázkilencszer többet termel! A fizetést itt nemigen tudjuk összehasonlítani, mivel Dél-Szudánban az emberek 85%-a állítólag nem kap pénzbeli fizetést, míg egy tanár havi fizetése 9000 Ft körüli.

World_share_of_nominal_GDP_IMF_WEO_2015

Társadalmi fejlődés létezik. Ezt sem könnyű számmal kifejezni: most a GDP (egy ország gazdaságának egy év alatt mért teljesítménye, egy főre vetítve) az indikátorunk. Hogyan lehet az, hogy Bjørn egy nap alatt többet termel, mint Mohammed egy egész évben!?

Nagyszerű lenne egy rövid (mondjuk 1000 oldalas) választ adni erre a kérdésre, de ez a közeljövőben nem lesz lehetséges tudományos módszerekkel, explicit módon.

Egyetlen tényezőt emelnék ki a milliárdos nagyságrendű közül (történelmi múlt, energiahordozók, nemzetközi kapcsolatok, nemzetközi szervezetekben részvétel, hadi kiadások, a véletlenek / megmagyarázatlan tényezők, klíma, természeti katasztrófák, populáció genetikája, stb.). A mentalitást. És erről is csak egy-egy gondolatot osztanék meg.

Igazságtalannak tűnik, hogy a dél-szudáni kőművessegéd egész életében nem kap fizetést, egy magyar pedig mindössze hatodannyit, mint egy norvég, míg mindannyian hasonló mentalitással dolgoznak. Az is igazságtalan, hogy egy német jómunkásember biztiőr 1942-ben bűnös, míg 2016-ban nem. Meg hogy néhányan meghalnak 10 éves koruk előtt gyógyíthatatlan betegségben, hogy rabszolgaság ma is létezik, meg hogy a főnököm kötelez, hogy fél 8-ra ott legyek, pedig csak 8-kor kezdődik a munkaidő… (tudnánk folytatni a sort).

Income-Inequality-300x208

A kérdés azonban az, hogy: MIT TEHETEK ÉN?

Azt teheted, hogy legelőször belátod, hogy többre vagy képes és hogy számít, amit teszel. Ha átlag magyar vagy, akkor egy tízmilliomod részben rajtad múlik, milyen országban élsz. Ha okosabb / tehetségesebb / gazdagabb stb. vagy, mint az átlag, akkor még inkább rajtad múlik, hogyan működik ez a társadalom. RAJTAD IS MÚLIK, HOGY RÖVID IDŐN BELÜL OROSZORSZÁGRA, TÜRKMENISZTÁNRA; NÉMETORSZÁGRA VAGY HOLLANDIÁRA HASONLÍT MAJD A MAGYAR TÁRSADALOM.

TÉGY ÉRTE: minden egyes mosolyod, köszönésed, a legkisebb tetted is megváltoztatja ezt a társadalmat. A Barátok közt legutóbbi epizódja (Amelyben Ágnes összeveszik Zsolttal és visszamegy a villába!) vagy ágyban fekvés helyett cikket írok ma reggel. Csodálatos érzés.

keep-calm-and-make-the-world-a-better-place--19.png

 

Képek:

https://www.emaze.com/@AOLTCLFC/Barriers-
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

http://sevenpillarsinstitute.org/case-studies/consequences-economic-inequality

https://plus.google.com/collection/0Y1Fc

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s