Akarsz valami nagyot tenni a világért?

get_ready.png

Tanulj és/vagy dolgozz – úgy, hogy nagyon jól végzed a dolgod!

Martin Luther Kingnek van egy olyan mondása, hogy “Ha egy embernek utcaseprő a munkája, akkor úgy seperjen utakat, ahogy Michelangelo festett, ahogy Beethoven komponált, vagy ahogy Shakespeare írt verseket. Olyan jól seperje az utakat, hogy a mennynek és a földnek minden lakója megálljon egy percre, s azt mondja, ím, itt élt egy nagyszerű utcaseprő, aki jól végezte a munkáját.
Nem sokkal azután, hogy egy hostelben éjszakai műszakokat vállaltam, ahol nem bírtam sokáig, ez nagyon nagy hülyeségnek tűnt. Az élet azonban nem áll meg egy-egy munkahelyen: alkalom bármikor adódhat, hogy a nagyon jól végzett munkán életek és sorsok múlnak majd. Ha nem szerzel gyakorlatot tisztességes munkavégzésben most, később, amikor fontosabb feladatok jönnek majd, nem fogsz tudni jól teljesíteni.

Görgei Artúr kémikus volt, mielőtt a semmiből felállította volna az első modern magyar hadsereget. Gandhi sokáig “közönséges” ügyvédként dolgozott. Harvey Milk több mindent dolgozott: 40 éves korában, a politikai karrierje előtt egy biztosítási cégnél volt biztosításmatematikai statisztikus.

never_too_late.png
Sosem túl késő elkezdeni…

Nemrég láttam egy filmrészletet Varsó újjáépítéséről. Az állt benne, hogy bár az új, keményvonalas, sztálinista vezetés  nem akarta újjáépíteni az óvárost, a lakosok spontán, saját, szűkös forrásaikból elkezdték az újjáépítést – és így a “rendszer” nem mondhatott nemet: támogatnia kellett ezt a “projektet”.

Warsaw_Old_Town_1945
Varsó óvárosa 1945-ben

Az első gondolatom az volt, hogy “na, ilyen hülyeségekkel töltötték az idejüket, ahelyett, hogy az országuk irányítását próbálták volna kézbe venni”. De ma áll Varsó Óvárosa, amely a kiemelkedő minőségű újjáépítésért a UNESCO Világörökség része lett, míg a kommunizmus eltűnt nemcsak Lengyelországból, de egész Európából.

Warsaw_Old_Town_today.jpg
Varsó óvárosa ma. A jobb oldalon álló királyi palotát 1971-84 között építették újra, a semmiből, fényképek alapján.

Mi fontos? Mi nem fontos? A jövő dönt majd róla, amikor az életünk és korunk történelmi távlatba helyeződik. Vagy akkor sem. (Biztosan születtek  lényeges döntések a nagasaki és hirosimai városi gyűléseken 1945 nyarán: de ezeket például felülírta a történelem, jobban mondva 1-1 atombomba.)

Akarsz valami nagyot tenni a világért?

Tanulj és/vagy dolgozz – úgy, hogy nagyon jól végzed a dolgod!

És ha mégsem adná magát a lehetőség, hogy kiemelkedj és az unokáid a történelemkönyv lapjain olvasnának rólad? Akkor adj hálát valakinek. Nagyon nagy emberekre csak nagyon nagy vészhelyzetben van szükség.

 

Képek:

Google keresés

http://notes.fundersandfounders.com/post/79875850310/late-start-quarter-and-middle-life-crisis

https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Old_Town

http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10996574,warszawa-stare-miasto,,2.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s