Az elme-nyitás és a fókuszálás tökéletes kombinációja

Számomra az, hogy az életemből a legtöbbet kell kihoznom, ugyanolyan alapvetés, mint hogy kettő meg kettő néggyel egyenlő. Így amikor arról hallok, hogy Magyarországon az átlagos TV nézés naponta 318 perc (több mint 5 óra!!!, az ébren töltött idő majdnem egy harmada!!!, a munkán kívül töltött idő több mint fele!!!!), “életkáromlásnak” tűnik.

Néhány hullámvölgyet is megtapasztalva azonban azt vettem észre, az emberek túlélni akarnak csak, és bár vannak, akik az örök élettel szemezgetnek, valójában sokan már 25 éves koruk előtt feladják a saját életük fejlesztését, a jobbítás igényét, a harcot egy jobb életért, úgy általában.

TV nézés.png

Szóval még mindig 27 éves vagyok. Talán Borisnak lesz igaza, és mire véget ér ez az életév, kevésbé érdekel majd a külvilág és annak megváltoztatása. Nem tudom. Tágra nyitott szemmel, szinte tátott szájjal olvastam Heinrich Böll: Egy bohóc nézetei című könyvében, ahogy a főhős a pályaudvar lépcsőjén ülve figyeli ahogy eljön a “fájront”, amikor a könyvárus, a pék, a buszvezető és még oly sokan egyszerre befejezik a munkájukat és fellélegeznek. A hivatásos bohóc azon elmélkedik eközben, hogy neki sosem jön el a munka vége. Nekem sem jön el a munka vége, soha.

27 éves vagyok és kicsattanok az energiától. És a legtöbbet akarom kihozni ebből az életből. Ehhez pedig nincs mindenkire érvényes formula, természetesen, de bizonyos alapelveket érdemesebb követni, mint másokat. Ami engem sokat foglalkoztatott, az az elme nyitásának és a fókuszálásnak a tökéletes kombinációja.

elmenyitás - cselekvés_2
Meddig nyissam az elmém és mikor kezdjek el fókuszáltan cselekedni, hogy tökéletes eredményt érjek el?

Egészen egyszerű entitásként kezdjük a pályafutásunkat: megtermékenyített petesejtként. EGY-SEJ-TŰKÉNT! Hahh! Majd 40 hét múlva megszületünk.

Stages in human embryonic development
Embrionális és magzati fejlődés a 20. hétig

Majd fejődni kezdünk. Ha egysejtűek maradnánk, az osztódás pillanatától kezdve tennünk kellene a dolgunk. Ha fiú szúnyogként jövünk világra, 4-7 nap bábozódás után néhány napig élünk csak: mindössze egy dolgunk akad: megtermékenyíteni pár szúnyoglányt. Ezzel szemben a gyermekeknek, ahhoz, hogy ellássák magukat, hosszú képzési időre van szükség. Minél hosszabb a “képződés”, annál sikeresebb lesz az új entitás. Senki sem várja el egy fél éves gyerektől, hogy ellássa magát. Az “első világban” 18 – 25 éves kor környékén lesz elvárás az önellátás, Olaszországban 35 év körül. A harmadik világban ez jóval alacsonyabb. A középkorban ez jóval alacsonyabb volt Nyugat-Európában is.

Aki sosem megy általános iskolába és 12 évesen dolgozni kezd, valószínűleg nem fog az emberiség nagy alakjai közé bevonulni. De ha Józsi 40 éves koráig tanul, anélkül hogy dolgozni kezdene, akkor már húzzuk a szánkat. Amikor az átlagéletkor 77 helyett 134 év lesz, az általános képzés is 35 éves korig tart majd, talán.

Na de ezek nem a mi problémáink: sem a középkor, sem a távoli jövő. Vissza 2016-ba, vissza hozzánk!

17_Crossing_to_Ukraine.JPG
Te elutaznál Belaruszba és Ukrajnába, hogy jobban megismerd a világot?

Furcsa grimaszokat láttam már sokak arcán, amikor kijelentettem, általános iskola angol tagozat után matek szakra mentem, majd történelem-olasz szakon tanultam. Meg hogy minek utazom, biciklizem, tanulok 5. nyelvet a 4 másik mellé, amit beszélek. Ez az elme nyitása. Dolgozhatnék egy gyárban mechanikus munkát napi 10 órában 16 éves koromból. Én inkább az elmémet igyekeztem nyitni. Fókuszálni, cselekedni: ezek nehezebben mennek nekem, mint sokaknak.

Egyrészről meg akarjuk találni azt a (szűk) területet, amelyben igazán nekünk való, más részről nem akarjuk fecsérelni az időnket: tenni akarunk.

Einstein_problem_solving
Ha egy órám lenne megoldani egy problémát, amelyen az életem múlik, 55 percet azzal töltenék, hogy a jó kérdést feltegyem, mert ha ezt már tudom, a problémát 5 percen belül meg tudnám oldani.

A tökéletes formula megtalálásához vezető sok ismeretlenes egyenletből az egyik ismeretlen a halálunk időpontja / életünk hossza. A másik a “jellegünk”. Amely szerint 40 évnyi tanulás és szabadidő emberiséget megváltó tudományos feltaláláshoz vagy alkoholizmushoz és restséghez vezetne. Mind az előbbi, mind az utóbbi reális kilátás. Bármennyire is hasonlítunk néhány dologban, a személyre szabott megoldásokat saját magunknak kell megtalálnunk. Segítség viszont van. Remélem, ez a cikk is az.

elmenyitás_fókuszálás.png
Légy nyitott a lehetőségekre, próbálj ki néhány jót, aztán fókuszálj a legjobbra!

Cselekvés nélkül hiába találjuk meg az élet értelmét, ha ezt nem tudjuk átültetni a gyakorlatba. Cselekedni kell. Enélkül elérhetünk mindent az egyéni önmegvalósítás terén, de ha ennek nincs hatása a külvilágra, ez társasági lény voltunk megtagadása.

Mi tehát a tökéletes a kombinációja az elméd nyitásának és a fókuszálásnak?  Egyénfüggő, szubjektív. Senki nem fogja pontosan elmondani neked. Ha tétlennek érzed magad, tegyél többet. Ha belefásultál a mindennapokba, nyisd az elméd. Ha minden jól megy, cselekedj úgy, hogy azzal a saját elméd is nyitod és fókuszáltan segíted a környezeted.

Utópia? Persze. De csak rajtunk múlik, hogy megpróbálunk-e egy utópisztikus világot varázsolni a szürke valóságból.

utopia-road-sign.png

 

Képek:

http://healthyfits.net/why-do-you-overeat-when-you-watch-tv/

Saját 🙂

http://louiskraml.com/understanding-different-stages-pregnancy/

Saját 🙂

http://www.azquotes.com/quote/526112

Google keresés

http://thinkprogress.org/economy/2013/03/27/1672911/in-defense-of-utopia-part-i/

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s