A fontos dolgok dicsérete

Életem legnagyobb részében úgy éreztem, nem igazán fontos dolgokkal foglalkozom.

De mi az igazán fontos dolog? Sikerült az én mércémmel valakinek is fontos dolgokkal foglalkoznia a történelem során?
Faludy György sosem tudott pénzzel bánni és a nála 28 évvel fiatalabb férfi élettársát elhagyta egy nála 65 évvel fiatalabb nőért, 92 éves korában.
Kurt Vonnegut, a környezet pusztulásán moralizáló, érzéketlen vállalatokat ostorozó szerző a valós életben igazi kapitalista volt, részvényei voltak például külszíni bányában, üzletközpont építésében és napalmgyártásban érdekelt vállalatokban.
Buddha 29 évesen véglegesen elhagyta a feleségét és a gyerekét.
Jézus rávette több tanítványát, hogy hagyják magukra a családjukat.

Emellett viszont olyasmi módon tettek hozzá az emberiség (és az én) életemhez, amely megfizethetetlen.
Bár egyvalamiben igazán kiemelkedhetünk, ez azzal jár, hogy el kell hanyagolnunk a többi milliárd kis dolog jelentős részét.

Einsten_1_és_2

Mike János, akit többször az ország legjobb tanárának választottak, osztályfőnököm volt 6 évig a gimnáziumban, matematikát és fizikát tanított. Ő azt mondta nekünk, valamiben emelkedjünk ki, igazából mindegy, miben. Így lettem ötös matematikából amiatt, hogy megnyertem egy irodalmi versenyt egy novellámmal.

life_isnt_about
Az élet nem arról szól, hogy mindenben profik legyünk, hanem egy dolgot mesteri szintre fejlesszünk és ezt felkínáljuk a világnak.

Holnap délután, ha minden a terv szerint megy, felmegyek a nagyszüleimhez és lehozom őket, megmutatom a lakást és velük töltöm a délután egy részét. Lehet, hogy több esélyem lenne “nagy emberré” válni, ha filozófiakönyveket olvasnék holnap délután? Lehet, hogy az igazán fontos dolgok komolyan vételéhez annyira sok mindent fel kell adni, hogy azok már hirtelen egyáltalán érik meg? Hogy az igazán komoly cél csak minden eszközt szentesítve válhat az életünk részévé?

De tekerjük csak vissza az időkereket. Mik a fontos dolgok?

Maslow-piramis

A Maslow piramis az emberi szükségleteket állítja sorrendbe. Ezt alapul véve lehetnének a legalapvetőbb szükségletek a legfontosabbak, hiszen ezek nélkül nincsenek felsőbb szükségletek. Ezt az elvet követve senkinek sem szabadna éheznie, még ha ez olyan áron valósul is meg, mint minden, a fizikai szükségletek kielégítésén felüli érték megsemmisítése.

 Hogy is fogalmazta meg ezt Madách Imre?
“MICHELANGELO
Igen, mert mindig széklábat csináltam,
És azt is a leghitványabb alakra.”

Hogy is mondta Kurt Vonnegut hőse, az amerikai elnöki posztra a börtönből pályázó szocialista politikus, Eugene Debs:
“Amíg egyetlen ember is börtönben raboskodik, én sem vagyok szabad.”

2014_Gini_Index_World_Map
A Gini index azt mutatja, hogy mennyire egyenlő a lakosok bevétele egy országban. Minél zöldebb, annál egyenlőbb.

Ezt a gondolatmenetet követve a legfontosabb a paraszt, a legkevésbé fontos a szolgáltatást nyújtó. Ez pontosan így van egy totális háború végső stádiumában lévő társadalomban. Az ételt termelő paraszt sokkal fontosabb, mint egy idegenvezető. De a mai világ békebeli társadalmaiban a szolgáltatás nyújt fejlettséget és anyagi jólétet, míg az agrárszektor alacsonyabb jövedelmet és “csak” élelmet.

Vagy még egyszerűbben: az általános iskolás tanítónő az írás és olvasás megtanításával nyilván fontosabbat tanít, mint az összehasonlító vallástudomány professzora: de amikor arra kerül a sor, hogy őket pótolni kelljen, a tanítónőt könnyebb pótolni. Na most akkor mi a fontos?

Iceberg - success

Egy másik, szintén tökéletlen mérőszám a pénz. Ha pénzt keresek vele, ez fontos (értékes). De tényleg kétszer fontosabb a Zepter csodalámpák eladása, amiből 200.000 Ft-ot keresel egy hónapban, mint egy ápolói kezdőfizetés? Vagy végtelenszer fontosabb, mint önkéntesként dolgozni, bármit?

Mi a fontos az életben? Bonyolult, nehéz kérdés.

Tudni, hogy mi fontos – ez a legritkább dolog a világon. Mindazok közül, akiket ismertem, oly kevesen tűntek ki ebben a tekintetben, hogy akár meg is nevezhetném őket (négyen vagy öten voltak, összesen). /Emil Cioran/

today
Amit ma teszel, az fontos, mert egy napi életet használsz fel rá.

Egyszer fontos az egyéni fejlődés és érték. Ez a szándék, a kis világunk, önmagunk.

Másszor fontos a társadalmi fejlődés és érték. Ez a tett, a külvilág, a családunk, a többi ember.

Mi a fontos az életben? 7.125.000.000 válasz van erre. Még csak ennyi karaktert sem fogok leírni egész életemben. De miért is én lennék az, aki mindenkinek választ ad – vagy akar adni?

Számomra mi a fontos 2016. 06. 09-én? Ezt megpróbálom mondani. Meg szeretném értetni az emberekkel, hogy ebben az életben a lehetőségek végtelenek és hogy milyen csodálatos érzés megismerni magunkat, fejleszteni magunkat és ezen keresztül hatni a külvilágra. El szeretném mondani az embereknek, hogy ők egy lehetőség és semmivel sem rosszabb lehetőségek, mint amely palántákból nagyszerű emberek fejlődtek ki.

img_7795
Sosem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna!

Képek:

Saját 🙂

http://quotespictures.com/quotes/life-quotes/page/197/

http://www.rogersakademia.hu/index.php/hu/abraham-maslow/34-maslow-piramis

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

http://wementoryou.org/2016/03/4-things-that-are-much-more-important-than-being-smart-really/

https://www.slap-art.com/ProductDetails.asp?ProductCode=S4xWhatYouDoTodayIsImportant

https://antonysmanproject.wordpress.com/2015/02/21/week-36-every-passing-minute-is-just-another-chance-to-turn-it-all-around/

Reklámok

A fontos dolgok dicsérete” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s