A monogámia halála

Monogamz

Nagyon rövidre fogva a bevezetőt: az emberi életben több milliárd különböző dolgot tudunk fejleszteni – és mindet gyakorlatilag a végtelenségig. Nem hiszem, hogy bárki tud nekem egy olyan pontot mutatni, akármilyen témában, ahonnan egy egyén ne tudna tovább fejlődni.
Valószínűtlen azonban, hogy azt várod el magadtól, hogy kutatóorvos, globális döntéshozó vagy az aerodinamika nemzetközileg elismert szakértője légy. De azt elvárhatnád magadtól, hogy az életedben a fontos dolgokat rendben tartsd. Hogy mi a fontos, az végtelenül szubjektív. De azért mi, emberek, sok szempontból nem különbözünk igazán: elmondhatjuk, hogy legtöbbünk életének fontos része a párkapcsolat. A párkapcsolat, csakúgy, mint a bádogozás, szorzótábla, online marketing és a zongorázás, tanulható és fejleszthető.

einstein_10.jpg
Egykor Einstein nem tudott elszámolni 10-ig. Szerencsére azért születtünk, hogy tanuljunk

1, Mi a monogámia? A biológia, szociológia és a történelem válaszolnak.

Definíció szerint: embereknél egynejűség; az állatvilágban együtt élés egy partnerrel.

A monogámiának két különböző fajtája van:
– szociális monogámia, amely a főemlősök egynegyedénél kialakult: ebben a partnerek párkapcsolatban élnek, közösen nevelik fel az utódot, de előfordulhatnak más szexuális kapcsolatok is. Ez valószínűleg azért alakult ki az embernél és néhány főemlősnél az evolúció során, hogy megakadályozza az utódok megölését.
– szexuális monogámia, amelyben a párok csak egymással létesítenek szexuális kapcsolatot. Itt az állatok (is) elbuknak: a leginkább monogám állatfajok, a madarak 90%-a is “csak” szociálisan monogám. “Nem hinném, hogy monogám állatfaj lennénk. A vadlúd az igazán monogám, amely nem is párosodik többé, ha a párja elpusztul.”  Egy kutatásban az önmagukat monogámnak valló férfiak 60%-a, míg a nők 40%-a vallotta be, hogy legalább egyszer megcsalta a párját.

 

complicated

Evolúciós szempontból a férfi poligám, a nő monogám: Tényleg így van!?
A férfiak természetüktől fogva poligámok, hisz az a szaporodási stratégiájuk, hogy annyi egészséges utódot hozzanak létre, amennyi csak lehetséges, ezért is fontos számukra a nők hűsége, akik felnevelik az utódjaikat. Ugyanakkor evolúciósan a nők is programozottak a hűtlenségre, hisz életképes utódokat csak jó géneket hordozó apától hozhatnak a világra.
Néhány tudós úgy véli, hogy a szociális és a szexuális monogámia társadalmi követelmény inkább, mintsem természetes állapot az embernél.
A monogámia természetellenes. Igen, rohadtul természetellenes. De tudjátok, mi az, ami még ezerszer természetellenesebb? Az ember. Minden más faj képes beilleszkedni a természet rendjébe ezen a bolygón, rajtunk kívül. Az emberi életben a hiányalapú szükségleteink kielégítésén kívül minden abszolút természetellenes.

jealousy
Az enyém vagy. AZ ENYÉM VAGY! HA NEM LESZEL AZ ENYÉM, SENKIÉ SEM LESZEL!

A monogámia a régi időkben működött, manapság pedig már nem?

Bár sokan tudni vélik, pontosan hogy ment az élet az ókorban, középkorban vagy a “régi aranykorban”, nekik üzenném azt, hogy a házastársi hűség megtartása olyan óriási probléma volt, hogy még a tíz legfontosabb törvénybe (parancsolatba) is belekerült! “Eredetileg a házasság elsősorban nem két ember, hanem két család között köttetett és alapja a gazdasági és esetenként politikai szövetség volt, nem pedig a szerelem. Olyannyira, hogy a kereszténység a szerelmet egyfajta elmebajnak, káros dolognak tekintette.”

A középkorban az “Ásó-, kapa-, nagyharang” átlagosan 4-5 együtt töltött évet jelentett. Emellett a lakosság nagy része falvakban vagy kisebb közösségekben élt: nincs meg a város (vagy éppen a globális világ, utazások, internet) szexuálisan ajzó hatása. Mindemellett az élet is lassabb volt: egy életbe egy mesterség fért bele, míg ma nem szokatlan teljesen új munka-területeken kipróbálni magunkat. Egy életbe, huszonéves átlagéletkorral nem sok partner és nem sok munkahely fért bele. Ma ez másképp van.

monogamy
Monogámia = monotónia?

2, Megértettem. De akkor most egy párom vagy négy szeretőm legyen?

A monogámia a megoldás a párkapcsolatban? Ugyanúgy igen, ahogy a nagy többség által elfogadott társadalmi normák követése a megoldás az életben. A monogámia az átlagember igényeire, ezelőtt jó régen kitalált szabályrendszer.

herd-mentality
Mindig jó követni a normákat?

Léteznek tudatosan, közös megegyezéssel szexuálisan monogám párok? Persze. De sokkal-sokkal többen vannak az “így szokták, csináljuk mi is így” típusú monogám párok, amelyben az egyik fél biztosan kényelmesebben érzi magát, mint a másik. De erről, ugye tabu beszélni. “Erről nem szoktak beszélni. Mi se beszéljünk róla.” Nem lennék meglepve, ha sok, szexuálisan monogám pár mindkét tagjáról kiderülne, hogy másra is lenne szükségük, csak ezt nem merik megbeszélni.A monogámia

A monogámiát könnyű szidni és nevetségessé tenni, de nehéz vele szemben egy valós alternatívát nyújtani, mivel a legtöbb ember tartós párkapcsolatra vágyik. Ez szexuális értelemben azonban nem feltétlenül egyenlő a hűséggel. Ha valaki gyereknevelési közösségben él a párjával, közel sem biztos, hogy szexuálisan monogám. Attól még lehet azonban elkötelezett a partnere mellett, hogy mással is ágyba bújik. Ez utóbbi az egyén szabad döntése, míg a szociális monogámia a nyugati társadalmakban az egyetlen igazán elfogadott együttélési forma.

openminded
A monogámia túlhaladott?

A monogámiát gondolatban mindig a valláshoz szoktam hasonlítani. Egy olyan társadalomban, ahol sok-sok szenvedés van, a vallás egy abszolút működő dolog. Ez felemelheti az egyént a padlóról és segít elviselni a sok megoldhatatlan problémát. Egy kaotikus, AIDS-szel fertőzött, szenvedéssel teli világban a monogámia lehet a kivezető út.

Míg egy nagyszerű, jól működő világban a vallás inkább visszatart, mint segít. És a monogámia is inkább visszatart, mint megoldást kínál. Ez persze egy rendkívül bizonytalan, tétova gondolat. De valahogy gondolkodni is kell, nem?

poligámia_indonézia
Indonéziai tüntetés a többnejűség ellen

3, Elfogadsz két tanácsot?

Egy: légy őszinte magadhoz. Kettő: kommunikálj a pároddal. Közhely, de így van: egy bizonyos intelligencia felett Te jobban tudod bárkinél, hogy mire van szükséged az életben…

honesty
Légy brutálisan őszinte magaddal.

Képek:

http://hutlenseg.blog.hu/2011/09/06/kinek_jo_a_monogamia_mitosza

https://www.khanacademy.org/youcanlearnanything

Google keresés

https://vovatia.wordpress.com/2015/07/21/im-insanely-jealous-of-the-people-that-arent-me/

http://www.rense.com/general76/monog.htm

http://www.youthkiawaaz.com/2011/03/herd-mentality-vs-following-interests/

Saját 🙂

http://www.newlovetimes.com/ethical-cheating-site-openminded-com-caters-to-polyamorous-people/

http://www.ng.hu/Civilizacio/2012/01/a_monogamia_elonyei

Pinterest

Reklámok

A monogámia halála” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s