A szinkronizált filmek nézése butít?

– Rossz az angolod? – Akkor nehogy szinkronos filmeket nézz!
– Közepes az angolod? – Akkor nehogy szinkronos filmeket nézz!
– Jó az angolod? -Akkor miért néznél szinkronos filmeket!?

dragon.jpg
Nem vagy még 6 éves? Akkor még elnézzük: nézd szinkronosan!

A cikk rendkívül rövid változata:
Szerinted is jó lenne, ha visszatérnének az eredeti nyelvű, feliratos filmek legalább a mozikba?
Írd alá ezt a petíciót, több mint 7000-en már megtették: http://www.peticiok.com/feliratos-film-2013
És nézz rá, like-old ugyanennek a közösségnek az oldalát, amelyet már 2500-an kedvelnek:
https://www.facebook.com/feliratosfilmek

petition

 

És a bővebb verzió:

Néhány történeti érdekesség a szinkronról Magyarországon:
– A szinkront először Mussolini vezette be népnevelési célzattal, többek között azért, hogy cenzúraként használhassa azt. Ezt vette át a Horthy-rendszer.
– Rákosinak szintén tetszett az ötlet, állítólag azért, mert így kevesebbet gondolkodtak a moziba menők. Nem volt hülye ez a Rákosi.
– Magyarország, Európában egyedülálló módon szinkronstúdiót is épített az ’50-es években Pannónia Szinkronstúdió néven. Kellett magyar narancs, kellett magyarul beszélő amerikai film is!
– 1956 novemberében egy pártutasítás egy olasz vígjáték szinkronizálására akkor érkezett, amikor még folytak a fegyveres harcok a forradalom végén. A film szinkronizálása csak hónapok múlva készült el, mert a szinkronszínészek egymás után disszidáltak, így újra- és újra kellett kezdeni a teljes munkát.
– a 60-as években elkezdődik a TV filmek szinkronja, a Flinstones szinkronja sikeresebbé teszi a sorozatot Magyarországon, mint előtte volt az USA-ban
– A Pannónia Szinkron stúdiónak saját újságja lesz 1981-től
– 2000 januárjában biztonsági őrök hada szállja meg a szinkronstúdió épületét, mindenkinek rögvest el kellett hagynia a munkahelyét. Az épület azóta magára hagyatottan áll.

220px-Mussolini
Rákosi, Horthy és Mussolini. Kevés dologban értettek egyet. Az egyik: a szinkron jó.

Mi a baj a szinkronnal?
Erdélyi Tamás, a petíció elindítója egyszerűen, érthetően fogalmazza meg: Egy filmnek szerves része az eredeti hang. Szinkronizáláskor nagymértékben csorbul a színészek játéka és a rendező által megálmodott koncepció. Módosulnak a szóviccek, csökken a lehetőség, hogy az adott nyelven külföldi kifejezéseket vagy helyes kiejtést lessünk el.
Igen radikálisnak kell lenni ahhoz ma Magyarországon, hogy valaki azt mondja, a nem magyarul történő kommunikációnak és a nyelvtanulásnak nincs értelme/haszna. Tények bizonyítják, hogy jobb a nyelvtudása a felirathoz szokott nézőnek. Meg egyébként is, szögezzük le: Tom Cruise nem beszél magyarul. Meg azt is, hogy egy szinkronizált film 20-30%-kal drágább, mint egy eredeti verzió.
A magyarok idegennyelv-tudása hagy kívánnivalót maga után. Ezzel rengeteg nemcsak külföldi, de külfölddel kapcsolatos lehetőségtől (pl. kereskedelem, nemzetközi együttműködés) is elesünk.

English_language_europe.png
Az EU országaiban a lakosság hány százaléka beszél angolul. Más tanulmányok nem hoznak ki ennyire rossz eredményt, de sajnos mind szerint sereghajtók vagyunk.

Elég hülyeségnek hangzik elsőre, hogy egy mozi, amelyik megengedheti a nagy költségű szinkronizálást, ne engedhesse meg a feliratos verzió vetítését, de a digitalizálódás óta egy feliratos eredeti master kópiát megvenni ugyanannyiba került, mint egy szinkronosat: gyakorlatilag kétszer kell kifizetni a mozinak azt a filmet, amelyiket mind a két módon szeretnék forgalmazni. Pedig a szinkronizálás BAROMI DRÁGA: a forgalmazás árának 20-30%-át tesz ki!!
Ha Skandináviában lennénk, szóba jöhetne, hogy az állam támogassa a mozikat, hogy azok legalább 0-ra jöjjenek ki feliratos filmek vetítéséből. De ez szóba sem kerül. Ilyen jellegű EU-s projekt? Nem is lenne hülyeség. Tudtok ilyenről? Van ilyen? Utánanéztek!?

alien
Én úgy tudtam, a film címe Alien = Idegen.

Nemcsak a plázáké a világ:
Garancsi Ágnes, a Cirko-Gejzír mozivezetője mindenkit megnyugtat: “eddig is minden filmünket feliratosan mutattuk be, és ezután sem tervezzük, hogy áttérünk a szinkronra”. Szerinte is tény, hogy “a blockbusterek közönsége kényelmesebbnek tartja a szinkront, de aki azért jár moziba, mert egy bizonyos rendezőre vagy színészre kíváncsi, annak fontos az eredeti hang”. Megemlíti, a felirat náluk azért is fontos, mert hozzájuk rendszeresen járnak Budapesten élő külföldiek, illetve vegyes nyelvű baráti társaságok és párok: “Előfordult például, hogy jött egy olasz fiú és egy magyar lány, akik egymással angolul beszéltek, beültek a feliratos olasz filmre. A fiú értette a szöveget, a lány pedig olvasta a feliratot”.

EU_cinemas
Nemcsak amerikai filmek vannak. Nemcsak pláza-mozik vannak. Voltál már a Cirkó-Gejzír moziban?

Mit tehetünk?
Ennek az országnak a sorsa a mi kezünkben van.

Egy jó barátom a politika irányából szeretné megreformálni az országot, ehhez mozgalmat alapított. Én azt igyekszem elérni, hogy minél több egyénnek segítsek, hogy megszűnjön félni és végre elkezdi azt tenni, ami szerinte fontos. Ha a nyelvtanulás fontos szerinted? Érj el egy aprócska részeredményt most rögtön: nézz feliratos filmeket szinkronosak helyett!

A kapitalizmusban van egy beépített, demokratikus jellegű töltet: amit a fogyasztók szeret(né)nek és megvásárolnak, az fog elterjedni. Ne a szinkronos mozira menj el. Tanulj is egy kicsit abból a feliratos filmből. Ha otthon nézel filmeket? Tölts le egy feliratot az eredeti verzió mellé. Megy az angol középfokon? Akkor nézz angol nyelvű filmeket angol nyelvű felirattal! Nekem ez volt az egyik áttörésem nyelvtanulásban.

 

Kalandra fel, nyelvtanulásra fel, feliratokra fel! 🙂

We_Can_Do_It!

 

Képek:

http://topcartooncharacters.com/how-to-train-your-dragon/

http://www.nhrebellion.org/town_warrant_petitions_how_to

Montázs az alábbi képek felhasználásával: http://www.britannica.com/biography/Miklos-Nagybanyai-Horthyhttp://www.rev.hu/sulinet45/ora2/ora2.htmhttps://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini

https://www.thrillist.com/travel/nation/what-countries-in-europe-speak-english

http://hu.alien.wikia.com/wiki/A_nyolcadik_utas:_A_Hal%C3%A1l

Google keresés

https://en.wikipedia.org/wiki/We_Can_Do_It!

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s