A Te életednek is lehet értelme

Ez szintén egy olyan cikk, amelyet akár 2400 oldalas nagy-regénnyé is lehetne bővíteni és néhány mondatban is el lehet mondani. Kezdjük az utóbbival, azoknak, akiknek épp halaszthatatlan tennivalóik akadnak:
Az itt leélt életed egy esély. Higgy abban, hogy rajtad múlik, értelmet tudsz-e adni az életednek. Ha az életednek van értelme, akkor meg fogod találni a módját, hogy azt elkezdd megvalósítani. Ha az életednek nincs értelme, úgyis fogsz kifogást találni (nem a legjobb testbe, családba, faluba, országba, kontinensre, nem jókor, stb. születtél).

solution_excuse
Ha fontos, megoldod. Ha nem fontos, találsz majd egy kifogást.

Akiknek van még 10 percük, azokkal kezdjük akkor az elejéről:
Engem rendhagyó módon neveltek. Egyrészről azt tanították, hogy különleges, kiváló ember vagyok: sportban, sakkban, tanulásban, körülbelül mindenben, kivéve készségtárgyakban (zene, rajzolás). Másrészről azt, hogy jó szocialista szokás szerint ne nagyon ugráljak, ne nagyon tűnjek ki a tömegből: jobb az óvatosság, jobb nem beszélni pénztől, politikáról, jobb nem vállalkozni és komoly felelősséget vállalni.

good_citizen
LÉGY JÓ ÁLLAMPOLGÁR! Vesd alá magad a rendszernek, alkalmazkodj, ne kérdőjelezd meg, sose tiltakozz, költekezz és fogyassz, kövesd a szabályokat, dolgozz és fizess adót, engedelmeskedj minden hatalomnak és HALJ MEG RABSZOLGAKÉNT!

Idő közben arra jöttem rá, hogy tényleg jó vagyok sportban, sakkban, tanulásban, de közel sem vagyok a legjobb vagy nagyon különleges. Más részről arra jöttem rá, hogy igenis ugrálni kell, ki kell tűnni a tömegből, félre kell tenni az óvatosságot, vállalkozni kell és felelősséget kell vállalni. Mert félni nem jó. Minél jobban félek, engem annál jobban fognak elnyomni.  Legyen szó munkahelyről, párkapcsolatról vagy az egész ország társadalmi életéről. Akik félnek, azokat ki lehet használni, azokat el lehet nyomni. E mellé vegyünk egy Nietzsche idézetet, amelyet most nem találok, de kb. így szólt: “Egy isten meztelenül a leghatalmasabb”. Ahogy visszagondolok, valószínűleg igencsak a saját gondolataim mentén értelmeztem ezt, úgy, hogy a tökéletesen őszinte ember sérthetetlen. Ez persze fikció, tökéletesen őszinte ember nincs. De a gondolat mentén el lehet indulni.

drama_2
A dráma nem sétál bele csak úgy az életedbe. Vagy te hozod létre, vagy meghívod vagy társként választod.

Bármi is legyen az életem értelme, erő kell, hogy azt elérjem. Hogyan leszek erős? Nem akarok félni. Sziklaként megállok. Saját magamban akarok bízni, nem ismeretlenek véleményében. Abbahagyom a szöszmötölést. Ebben a pillanatban nem az ismerőseim Facebook képeit nézegetem vagy TV-t nézek orrvérzésig, hanem igyekszem kifejezni a gondolataimat. Tervem van a mával és a holnappal is.

Ennek a cikknek azt a címet akartam adni: a Te életednek is van értelme. De lehet, hogy nincs. Olyasmit dolgozol, amiben nem hiszel, olyanokkal veszed magad körül, akiket nem kedvelsz és hogy mindettől távol kerülj, igyekszel kikapcsolni az agyad a nap nagy részében: elképzelhető, hogy bár élsz, nincs értelme az életednek.

turn_off_brain
Alapjában véve azt gondoljuk, hogy azért nézel TV-t, hogy kikapcsold az agyad, míg azért dolgozol a számítógépen, mert be akarod kapcsolni az agyad.

18 évesen, az utolsó gimnáziumi tanítási nap és érettségi között valamikor volt egy nem túl komoly balesetem. Biztos, ami biztos alapon két napig azért bent tartottak a kórházban. Többek között egy makói  25-35 közötti katona feküdt a kórteremben. Sokat beszélgettünk. Igazából ő beszéltetett engem. Elmondtam, hogy elköltöztem otthonról, hogy sokat írok, hogy szerelmes vagyok egy lányba, hogy sok könyvet olvasok, sokat biciklizek: nem is tudom, mi mást mondhattam még.

Nagyon hálás volt nekem. Egy-két hétre rá, amikor találkoztunk, hogy megigyunk egy sört, elmondta, hogy eldöntötte, innentől komolyan fogja venni az életét, megbeszélte a barátnőjével, hogy ha az megvárja őt a fél éves koszovói misszió után, elveszi feleségül és elhatározta, hogy ideje valamit tényleg tennie az életében. Megköszönte, hogy segítettem neki meghozni ezt a döntést. Nem igazán értettem, hogy mire gondol. Csak magamról beszéltem, nem akartam én senkit megváltoztatni, befolyásolni vagy épp kisegíteni.

stop_waiting
Ne várj péntekre, a nyárra, valakire, aki beléd szeret: az életre. A boldogságot akkor éred el, ha abbahagyod a várakozást és a legtöbbet hozod ki abból a pillanatból, amelyikben most vagy.

Nem tudom, mi a sztori vége. A nevét elfelejtettem, a telefont, amiben a telószáma volt, ugyanazon a nyáron, a 37 napos bringatúrám utolsó napjaiban ellopták. Mi a tanulság? Live to inspire. Élj úgy, hogy inspirálj másokat! Ne szöszmötölj, ne kapcsold ki az agyad. Ne félj! A Te életednek is lehet értelme.

niels_bohr_sense_of_life
Az élet értelme abból a tényből következik, hogy semmi értelme azt mondani, hogy az életnek nincs értelme. /Niels Bohr/

 

Képek:

https://my.wealthyaffiliate.com/judep/blog/find-a-way-not-an-excuse

Art and Anarchism tumblr

Pinterest

http://izquotes.com/quote/240912

http://www.lifehack.org/368124/6-signs-its-time-change-your-life

http://www.azquotes.com/quote/422640

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s