Az altruizmusról avagy “A parasztok nyernek”

Az altruizmus önzetlen viselkedés: olyan viselkedés, mely nem az élőlény (ember, állat) saját érdekét, túlélését szolgálja, hanem egy másik fajtársét.

does-true-altruism-exist
– Halló! Nem, az apukám most nincs itt. Át tudok-e adni egy üzenetet? Miért jó az NEKEM? Az emberek mindig azt feltételezik, hogy altruista vagy…

Láttátok a Hét szamuráj című filmet? A nézők szavazatai alapján az IMDb-n a 19. legjobb film a világon. “[…] hatását a mozgóképes művészetre nem lehet eltúlozni. Nemzedékek meghatározó alkotóit ihlette meg, hivatkozási, viszonyítási alap, vizuális és tematikai mérföldkő, kortalan, univerzális, örökérvényű, vagy mondhatnánk úgy is, kissé direktebben és profánabbul: a világ egyik legjobb filmje.” (Innen)

sevensamurai7
A Hét szamuráj c. film egyik utolsó képkockája

Nem teszem tönkre senki filmélményét, ha elmondom, hogy ebben a filmben, amelyben védtelen parasztok kérik 7 szamuráj segítségét kb. 40 bandita ellen, a 7 szamuráj legyőzi a banditákat. A film utolsó szavai az egyik túlélő szamuráj szájából: “Ismét túléltük. Ismét legyőztek. A parasztok győztek. Nem mi.”

Te kockáztatnád az életed olyanokért, akik nem tudnak segíteni magukon!?

responsibility
Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy jól élj, a te felelősséged, hogy visszaküldd a liftet a többieknek.

Majdnem 27 év eltelte után arra jutottam, hogy magamat nem tudom tovább fejleszteni, ahogy előtte azt hittem, a végtelenségig. Ahol előtte végtelen szabadságot láttam, most egy szürke, kikerülhetetlen tűzfal magasodott. Ekkor döntöttem úgy, hogy mivel a saját életemet nem tudom tovább fejleszteni, ideje, hogy másokkal kezdjek foglalkozni.

“Minden személynek döntenie kell egy bizonyos pontnál, hogy a teremtő önzetlenség fényében fog járni, vagy a romboló önzés sötétségében. (…) Az élet ismétlődő és sürgős kérdése: “Mit teszel másokért?”” (Martin Luther King)

Vegyük ki istent és a moralizálást, fényt és sötétséget: Egy bizonyos ponton döntened kell arról, hogy másokért vagy magadért fogsz élni, tenni.

individual_martin_luther_king
Az egyén nem kezd el élni addig, míg felül nem emelkedik a kicsinyes problémáin és el nem jut  az emberiség nagyobb gondjaihoz.
Az egyik első kritika, amit kaptam világmegváltó terveim ecsetelése során kaptam, így hangzott: Miért akarsz olyanoknak segíteni, akik nem képesek magukon segíteni?
A kritika jogosnak hangzik. Ha mindenkit magára hagynánk, az erősek élnének túl. Ha senki sem adna pénzt a kéregetőknek, ők vagy új pénzkeresési formát keresnének – vagy meghalnának. Ha mostantól mindent túszt lelőnénk és nem tárgyalnánk terroristákkal, nem lenne több túsz. Megoldódnának a problémák, nem igaz?
problems_solved
Biztosan így akarjuk megoldani a problémáinkat?
Ez az kritika túlságosan leegyszerűsítő és hiányzik belőle az empátia. Sok mindenben lehetünk erősek, de mindenben nem. Épp egészséges vagyok, épp jól keresek és épp az élet nagyon könnyűnek tűnik, de nem egyedül állok. Diogenész sem állt egyedül, Nagy Sándor sem állt egyedül.
Te cikket nem tudsz írni, én házat nem tudok építeni. Te olaszul nem tudsz, nekem probléma kitakarítani a lakásom. Te alig utaztál életedben, én pedig talán sosem vettem egy hosszú nadrágot egyedül.
ant_society.jpg
Egy társadalomban segítünk egymásnak, nem?
Adhat erőt azokért küzdeni, akik nem tudnak saját magukon segíteni?
Volt már olyan, hogy valaki segített neked?

Létezik az altruizmus? Több embert sikerült már életemben meggyőznöm, hogy az ember, mint egyén, legvégső soron mindent magáért tesz. A legtöbben ellenérvnek a szerelmet (pont a szerelmet!) hozták fel. Még ha a kevésbé radikális szeretetre gondolunk is: legvégső soron nem azért akarjuk a másik mosolyát látni, mert akkor végre mi is mosolyoghatunk!?. Természetesen az altruizmus sem különb. Én azért tartom ezt hasznosnak a magam számára, mert semmilyen más utat nem láttam: ez volt a nyerő folytatás. Mint egyén, sosem szabadulhatunk ettől a körtől. De mint a társadalom tagja, óriási különbség, hogy az életed célja, lényege Te magad vagy – avagy mások.

important-excuse
Ha ez fontos, megtalálod a módját. Ha nem, akkor kifogást találsz majd rá.
Az önzetlenséget ugyanúgy ki lehet próbálni, mint a fapados repülést, a búvárkodást vagy a legújabb ízesítésű joghurtot a sarki boltból. Te megpróbálsz úgy viselkedni, hogy ez az önzetlen viselkedésed ne a saját, hanem egy másik lény célját szolgálja?
selfish
Tanítsunk nagylelkűséget és önzetlenséget, mert önzőnek születtünk.
Képek:

http://thecontextofthings.com/2014/05/30/true-altruism/

http://geekz.blog.hu/2012/03/26/kurosawa_retrospektiv_a_het_szamuraj

Pinterest

Google keresés

http://otteronarock.com/ant-spirit-animal-totem-the-collective/

http://kristadial.com/2012/07/motivational-monday-you-can-do-anything-but-not-everything/

http://www.azquotes.com/quote/73900

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s