Európai Unió = béke?

Nemrég egy késő estébe / kora hajnalba nyúló beszélgetés során két jó barátom megkérdezte, miért szeretem az Európai Uniót. Az első mondatom az volt, hogy azért, mert 71 éve béke van Európában. Legalábbis az EU-s tagállamok között.

eu_peace_flag_peace_symbol

 

Ez most azt jelenti, hogy imádni kell az EU-t!? Nem feltétlenül. Ettől még az EU lassú, bürokratikus, van benne korrupció, intézményi reformra szorul és még sok más probléma van vele. De nem kisebb bajok ezek, mint egy háború!?

Ritkán találkozom olyannal ma Magyarországon, aki tényleg hinne az EU-ban vagy őszintén szeretné azt. De nemrég rájöttem, hogy milyen ritkán találkozom olyasvalakivel, aki tényleg hinne Magyarországban vagy szeretné azt. Az egyik különbség az, hogy egy politikai vagy gazdasági probléma miatt senki nem beszél Magyarország eltűnéséről és megszűnéséről, míg az EU-éről nagyon gyakran. Ez olyan trendi téma lett: az EU össze fog omlani, el fog tűnni, gyenge, stb. Pedig ez kicsit bonyolultabb ennél, szerencsére.

superstate_break_up
Felbomlás vagy föderális állam (Európai Egyesült Államok)

Bár Magyarország néhány nap múlva pont 12 éve lesz az Európai Unió tagja, az EU jóval korábban kezdte meg a karrierjét. Egészen régen, 1950. május 9-én, amikor Robert Schuman, francia külügyminiszter meghívta Németországot és minden más európai országot, hogy demokratikusan, együtt kezeljék a szén- és acélkészleteiket

EZ KÖRÜLBELÜL 16-SZOR OLYAN FORMABONTÓ, MINTHA MA MAGYARORSZÁG SZLOVÁKIÁT, SZERBIÁT, ROMÁNIÁT EGYÜTT MEGHÍVNÁ EGY VALÓS EGYÜTTMŰKÖDÉSRE! Németország és Franciaország régebb óta ellenségek, mint bárki más a Földön.

1950. május 9-én még 5 éve sincs, hogy német és francia katonák egymást gyilkolták!! És mégis sikerült megegyezni! Mert legvégső soron nem jobb békében együttműködni, mint gyűlölni egymást?!

french-german-friendship
Milyen szívesen látnék magyar zászlót egy hasonló képen…

1951-ben 6 ország: Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország és a Benelux államok megalapítják az ESZAK-ot, az Európai Szén- és Acélközösséget a Párizsi szerződésben.

HOGY MIÉRT SZÉN- ÉS ACÉLKÖZÖSSÉG? Mert szén és acél nélkül nincs háború. És ez bejött. 1945 óta az ESZAK / Európai Közösség / Európai Unió tagállamai között nincs háború.

EU-peace
Az Európai Unió 2012-ben Nobel-békedíjas

2012-ben ez Európai Unió béke Nobel-díjat kapott, amiért a háború kontinensét a béke kontinensévé változtatta. Szerintem több mint jogosan. A Föld többi kontinensén a háborúk nem voltak olyan elterjedtek, mint Európa történelmében, mára mégis ez a Föld legbékésebb részeinek egyike.

Van is egy olyan kifejezés, hogy Pax Europaea, amely pontosan azt jelenti, amit itt fentebb leírtam. Szerintem ez olyasmi, amiért mindenkinek (legalább) egy plusz pontot kellene adnia az EU-nak, aki inkább kedveli a békét, mint a háborút.

einsten_war_peace
Inkább oktatnék békét, mint háborút; és szeretetet, gyűlölet helyett. Albert Einstein

Képek:

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-12-930_en.htm

http://www.economist.com/node/21555916http://www.economist.com/node/21555916

http://www.consulfrance-atlanta.org/spip.php?article4600

http://www.azquotes.com/quote/857897

 

Reklámok

Európai Unió = béke?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az Európai Unió megteremtése a II.világháború után a Béke és Biztonság érdekeit szolgálja a nemzetállamok közötti feszültségek megoldásában a párbeszéd a kormányok és a diplomácia eszközeivel.
  Nem az unió , mint világszervezet szeretetében rejlik a jogállamok közötti demokratikus különbségek közötti kapcsolatok orvoslása,mint a nemzetállamokban élö és létezö állampolgárok közötti joggyakorlatok belügyi és külügyi megegyezésében és kölcsönös elfogadásában. Az Európai Unió érdekkötö bizalom éppen a háborúk megelözésében a béke reményében…Minden olyan belügyi hangulatteremtés amelynek célja az egység bomlasztása elvileg nem az unió gyengitését eredményezi,hanem éppen ennek politikai céljainak megerösitését a nemzetek és államaik közötti megoldás lehetöségeiben. Mégha a Brexit mellett felsorakoznak más nemzetállamok is a kilépésre , mégha az unió feladja jelenlegi feladatát az egyre erösödö szélsöséges nacionalizmus nyomásának és feszültségének belügyi hatására – mindez idöben és térben elnapolódhat az utánunk következö generációknak az Európai Egysesült Államok , mint világhatalom megteremtésének érdekében , – mig a népek újból megtanulják az elöitéletek és gyülöletkeltés ellenesség alapszabályainak betartását jelenidöben…Az Európai Unió a szabadság és emberi jogok szimboliuma és minden ez ellen a konfliktusok és a háború célját eredményezi a nemzetek között.

  Kedvelés

  1. Minden olyan belügyi hangulatteremtés amelynek célja az egység bomlasztása elvileg nem az unió gyengitését eredményezi,hanem éppen ennek politikai céljainak megerösitését -> megfelelő oktatással és információk eljuttatásával az embereknek: ez valóban ehhez a gondolatmenethez vezet.
   Ma szinte mindenki egyetért abban, hogy az EU alapötlete nagyszerű – és egyre többen abban is, hogy az EU működésében reformokra szorul

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s