Mi a f@sz az a Couchsurfing!?

Kezdjük a kiejtésnél. Ez nem kócs-szörfing. Ha így használod, a külföldiek nagy része nem tudja majd, hogy miről beszélsz. A helyes kiejtés: káucs-szörfing.

cs

Tehát mi az a káucs-szörfing, a kanapé-szörfölés? Egy internetes oldal/közösség, amelyben egyes emberek
a, felajánlják a kanapéjukat / ágyukat / padlójukat / szobájukat / lakásukat ismeretleneknek.
b, elfogadják a felajánlott helyet ismeretlenektől
c, az első kettő együtt
d, ez az ott alvás kicsit soknak tűnik, úgyhogy egy kávéra találkozunk vagy épp tanácsokat kérünk és adunk online

Tehát attól, hogy megszállsz másoknál, neked nem kell felajánlanod a lakásod. Van, aki az előbbit, van, aki az utóbbit szereti kizárólag csinálni. No pressure.

P1140143
Brest, Belarus: betoppantunk egy születésnapi partira, 2014

Na most ez cool vagy nem?

Hát rohadtul cool, szerintem. Ez egy olyan világ előszele, ahol sokszorosan bezárt ajtók mögött vacogás és az ismeretlentől való félelem helyett beengedünk egy ismeretlent a lakásunkba / ismeretlenként betérünk valakihez.

DSCF6429
A “kanapé” megbeszélés kérdése. Öt csillagos hotellakosztálytól 1,5 négyzetméterig a földön. Az utóbbi valószínűbb, ha többen utaztok, mint mi, itt 4-en. Baia Mare/Nagybánya, Románia, 2013

Érdekes, hogy az első káucs-szörfing élményemnek semmi köze az internethez. Vonattal leérünk Genovába, Milánóból, egy barátnőmmel, aki életében először lát tengert. Este a tengerparton sétálunk, majd késő délután elkezdünk felfelé gyalogolni. Kb. egy óra után megérkezünk a “várhoz”, ahová igyekeztünk. Ahová nem lehet bemenni. Egy lerobbant házba mellette viszont igen. Ahol a legfelső emeleten egy éppen próbáló zenekarba botlunk. A próba végén pedig megkérdezik, hol alszunk. Még nem tudjuk. Tényleg? Akkor miért nem alszunk nála. Ez a német srácot jelenti, nem emlékszem, hogy gitározott vagy dobolt. Mi ketten beülünk a kocsiba, a banda többi, olasz tagja mellé, ő biciklizik lefelé.
A lakásában -jól nevelt fiú lévén- megkérdezem, hogy másnap mikor megy el reggel, hogy mi is indulhassunk. Ja, ugyan, maradjatok csak – mondja, odanyújtja a lakáskulcsot, majd megkérdezi: -Hogy is hívnak titeket?
Ekkor még mi sem tudjuk az ő keresztnevét.

P1110869.JPG
Ukrán vendéglátás. Chernivtsi / Csernyivci, 2013. Nem tűnik érdekesebbnek, mint egy hotelszoba!?

Én azóta sem tudok elképzelni ilyen szintű bizalmat ismeretlenek iránt. De azóta több mint egy tucatszor szálltunk meg Brazíliától Ukrajnáig másoknál és sokszor aludtak nálunk is vendégek.

Sokszor lehet olvasni/hallani, hogy a Couchsurfing az ingyen szállásról szól. Ugyanúgy, ahogy az ingyen ebéd sincs ingyen, a szállás sincs ingyen. Ne érkezz meg éjjeli 11-kor vagy hajnali 1-kor egy szállásra, hogy bedőlj az ágyba (vagy kanapéra vagy padlóra), hogy másnap reggel otthagyd a helyet. Ha hotelt szeretnél, menj egy hotelbe. Ha utálod a hoteleket, de nem akarsz sokat beszélgetni, menj egy AirBnB-s szobába vagy lakásba (hotel és AirBnB = taxi és Uber).

ingyen_ebéd
Nincs olyan, hogy ingyen ebéd. Nincs olyan, hogy ingyen szállás.

De ha nincsen ingyen, akkor mi a Couchsurfing ára? Az, hogy elcsevegsz a szállásadóddal. Hogy elmondod, mi az, hogy magyar vagy, merre utazol. Ha rendes vagy, viszel egy kis ajándékot (mi szoktunk, mások ritkán). Az igazi ár az időd, amit eltöltesz az általad választott személlyel vagy személyekkel. Szeretsz emberekkel lenni, beszélgetni, olyan emberekkel találkozni, akikkel egyébként sosem tennéd? Akkor a Couchsurfing nemcsak ingyen van, hanem még nyersz is vele.

DSC00004
Megérkezünk az első izlandi éjszakai szállásunkra, Keflavikba. 2015

Nehéz használni a Couchsurfinget? Képesnek kell lenni használni egy egyszerű keresőprogramot (Hova mész?  Izlandra megyek), kiválasztani a dátumokat és írni egy (néhány tucat) levelet olyanoknak, akiknél szívesen megszállnál. Előtte töltsd ki a profilod, ez lesz az útleveled, amely alapján megítélik, hogy beengedjenek-e a lakásukba.

Ahhoz, hogy a kaland elkezdődjön, néhány óra munkára lesz szükséged. Belefektetsz néhány óra munkát abba, hogy kalandosabb legyen az életed, új emberekkel találkozz és megspórolj néhány tízezer forintot rövid- és még többet hosszútávon?

És még egyszer, legutoljára: a Couchsurfing kiejtése: KÁUCS-SZÖRFING. 🙂

tanultam_ma_is_valamit.png
Ma is tanultam valamit

Képek:

https://blog.expensify.com/2014/10/21/expensifier-of-the-week-couchsurfing/

Saját 🙂

Saját

Saját

Google keresés

Saját

Google keresés

Reklámok

Mi a f@sz az a Couchsurfing!?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s