Ami neked a könnyebb út, ott nekem a könnyem hullt

A cikk alapvetése szerint leírtam volna valamelyes rosszallással (erről egyébként le akarok szokni), hogy míg az emberek a könnyebb utat választják, én másként élek és gondolkodom.

think_different.png
Gondolkozz másképp!

De mindez után eszembe ötlik: én is a könnyebb utat választom. Nekem már 15 évesen szinte fizikai fájdalmat okozott a TV nézése. Abbahagytam tehát. Nehezemre esett otthon maradni a triatlonedzés helyett. Tehát eljártam edzeni. Nehezemre esik alkalmazottként dolgozni: egyéni vállalkozó vagyok. És anélkül, hogy különösebben megerőltetném magam, beállok erre a (szerintem) felfelé ívelő, spirálszerű ívre.
Hogyan is írta Kertész Imre a Sorstalanság legutolsó oldalán?

[…] nincs oly képtelenség, amit ne élnénk át természetesen, s utamon, máris tudom, ott leselkedik rám, mint valami kikerülhetetlen csapda, a boldogság.

easy-way-out
Ez nem a könnyű kiút. De a könnyű út működött!?

De ismét visszatérek a kezdeti, gondolati problémához: Elon Musk három gyerek közül épp a középső volt, Dél-Afrikában született és nőtt fel, gyerekkorában pedig nagyon sokat szívatták, egyszer félholtra is verték. Ma a világ 68. leggazdagabb embere, akinek a nevéhez olyasmik kötődnek, mint a PayPal (internetes fizetés), SpaceX (űrutazás) és Tesla Motors (elektromos autók) – és nemrég a világ leginspirálóbb vállalkozójává választotta a Business Insider. Az “igazi Vasember”, azzal jutott idáig, hogy mindig a könnyebb utat választotta? [Dél-Afrikában nem volt annyi lehetőség, az agyát működtetni akarta, jó érzéke volt a tudományokhoz és ezt nem bírta veszni hagyni]? Vagy azzal választja a könnyebb utat, hogy ezen a héten is 80-100 órát dolgozik [munkaalkoholista]?

Ha ezt állítom, mindössze ennyit sikerül mondanom: amit teszünk, az a könnyebb út. Még egyszerűbben: amit teszünk, azt tesszük. De ennél mindenképp mélyebbre szeretnék ásni.

Musk_Obama
Elon Musk és Barack Obama a Falcon 9 fellövési állomásán

Tehát miért ülök én vasárnap kora délután a gépem előtt és gépelek egy cikket? Hogy alakult, hogy számomra ez a könnyebb út? Úgy alakult -többek között-, hogy nemcsak az objektív jó és rossz fogalmát sikerült elvetnem, de az objektív könnyű és nehéz fogalmát is. A világon minden fontos dolog szubjektív.

Tényleg élvezed, ahogy az életed éled? Tényleg úgy gondolod, hogy jó, amire felteszed az életed?

every_man_dies_not_every_man_lives
Minden ember meghal, de nem minden ember él igazán.

Ezeket a kérdéseket akár naponta is felteszem magamnak. Ezt nemcsak azért teszem meg, mert sok időm van, hanem mert türelmetlen is vagyok. És arra jutottam, hogy rengeteg mindent, amit a körülöttem élők nagyra tartanak, nekem egész egyszerűen semmit nem jelent. Az öltözködés, a társadalmi presztízs, a kényelem, az egyéjszakás kalandok, a biztonság, a pénz felhalmozása. (De valójában élvezetet, jó érzést nyújt mindez másoknak? Valakinek biztosan. De az a rengeteg ember, aki trendek szerint éli az életét, nekik tényleg jó ez!? Nem arról van szó, hogy könnyebb nem átgondolni mindezt!? Hogy végtelenül egyszerűbb alkalmazkodnod egy értékrendhez, ahelyett, hogy kialakítanál egyet, amely valóban működik számodra?!)

I_am_fine
Jól vagyok.

Leülök ma este, hogy elkezdjek egy pályázatot írni az Európai Unió intézményrendszerének megreformálásról? Leülök ma este lengyelt tanulni? Beteszem azt a ’60-as évekbeli, francia egzisztencialista filmet, amit szinte kín nézni, mégis rengeteget tanulok majd belőle? Elmegyek a könyvtárba vagy antikváriumba, hogy elolvassam a Nagy Könyv TOP 100 könyvből a hátramaradó néhány könyv egyikét? Vagy elszöszmötölök az interneten? Alszom egyet délután? Hallgatok egy jó kis régi zenét? Kimegyek sétálni vagy futni?

Melyik a könnyebb út? Melyik a legjobb út?

happy_of_everything
A legboldogabb embereknek nincs mindenből a legjobbjuk, csak mindenből a legjobbat hozzák ki.

 

 

És felötlik bennem, az utóbbi napok, hetek gondolataival összhangban, mit is szeretnék elérni. Azt szeretném elérni, hogy egy új trend jöjjön létre, amely összefogja azokat a fiatalokat/embereket, akik ki akarják hozni a maximumot az életükből = nem félnek kísérletezni és kockáztatni; akik saját maguk akarnak meggyőződni a külvilágról = utaznak; akik a szubjektív értékrendjükre koncentrálnak ahelyett, hogy mások véleménye befolyásolná őket. Egy könnyebb utat mutatni és nyújtani azoknak, akik a középtől, az átlagostól ilyen radikálisan térnének el.

De az én hősöm nem pont az, aki nem választ olyan utat, amelyet bárki mutat? Ki segített Elon Musknak, hogy a világ egyik legjobb egyetemén a PhD képzést két nap után otthagyja, hogy vállalkozó legyen és hogy saját szavaival „fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”?Ki ültette el a gondolatot a fejemben, hogy Magyarországon kívül is van élet? Hogy nem kell több, csak egy bicikli, hogy lássam a világot? Köszönöm Nektek. Apa, Anya, Boris, Szilárd, Herpai József és még sokan mások.

be-your-own-hero
Légy a saját hősöd!

Képek:

http://dr7key.deviantart.com/art/Collection-Think-Different-111767520

https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk

https://veganizemeblog.wordpress.com/2012/08/30/not-the-easy-way-out/

Pinterest.com

https://yolofan.wordpress.com/tag/elet/

http://healthy-chicks.com/2012/01/29/making-the-best-of-it-quotable-sunday/

http://markbrodinsky.com/chasing-heroes-its-just-about-life/

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s