Pénz = szabadság, avagy mennyi az ideális fizetés?

Tényleg, mennyi az ideális fizetés? (Annál egy kicsit tovább igyekszem menni, hogy “hát több, mint most”, “minél több”, “több mint ebben az x (ahol x=melléknév) országban”).

Ideal-Salary-for-Happiness
Mennyi az ideális fizetés a boldogsághoz?

A pénz hajhászása szerintem egy hasonló, csak valóban létező kör, mint amelyet a buddhisták reinkarnációnak neveznek. A buddhista vallás szerint addig születünk újra és újra, amíg végre sikerül kijutnunk ebből a folyton ismétlődő körből – és eljutunk a nirvánába, ahol már nem béklyóz meg a vágy és a kísértések. Bár ez szerintem egy nyugati elme számára nem megemészthető, igazából pont annyira valószínű, mint hogy egy személyes, emberi jegyekkel rendelkező Isten figyeli a lépteinket. Bármelyik is igaz, szerintem ez tök lényegtelen. Ami szerintem lényeges, azok a tetteink – és ez az életünk. (Hogy pokol, mennyország, semmi, vagy vakond formájában továbbélés jön utána, az engem nem érdekel.)

reincarnation
Hogyan állítsuk meg a reinkarnációs kört?
chasing_money
Hogyan állítsuk meg a pénzhajhászást?

Pénz azért jó, ha van. Míg a pénz magában nem tesz szabaddá (a szabadság az, ha azt tesszük, amit akarunk: egy teli bankszámlánál sokkal több kell, hogy ez sikerüljön), azért a pénz hiánya valóban elveszi az ember szabadságát.

Gyógyszert kell vennem a köhögő gyerekemnek. Közelebb akarok költözni a városközponthoz, mert baromi messze lakom és utálok másfél órát utazni egy irányban a munkahelyemre, végre egyszer be szeretnék ülni egy pizzát enni, a buliból éjszaka taxival akarok hazamenni – vagy épp vissza akarok szólni a főnöknek, akkor is, ha elvesztem a munkahelyem. Mindezeket sokkal könnyebben tehetem meg pénzzel a zsebemben, mint pénz nélkül.

I-need-money.jpg
Jay-Z-nek és Beyoncénak gyereke lesz és ajándékra gyűjtök. Ez is egy nyomós érv.

Ismeritek a világutazóról a történetet, aki kölcsönkér a barátjától 5 aranyat, amit a vándorbotjába tesz? Ezután végiggyalogolja a Földet, majd hazaértve visszaadja ugyanazt az 5 aranyat?
– Minek adtam az aranyakat, ha egyet sem használtál fel belőlük!?
– Ha nem lettek volna nálam az aranyak, sokkal nehezebb lett volna az út…

rat_race_financial_freedom
A “patkányfutamtól” az anyagi függetlenségig

Mennyi az annyi, amikor már nem kell több? Amikor az ember felszabadul a pénz hajhászásából?

Általános iskolás koromban volt egy olyan karrier-elképzelésem, hogy összegyűjtök 10 millió forintot, majd ennek a kamataiból fogok élni. Ekkor az évi kamat 8% volt, kamatadó nem létezett, havonta így a fizetésem 66-67.000 Ft lett volna: ez volt az akkori nettó minimálbér. Arra törekedtem már drámaian fiatal kortól, hogy ne kelljen a pénzzel foglalkoznom. Arra már nem emlékszem, hogy mit akartam csinálni, ha lesz fizetésem, és a szüleim és a tanáraim nem fogják többé megmondani, hogy éljem az életemet. Valószínűleg hosszúakat akartam aludni és játszani a számítógépen. Akkor még nem tudtam magamról, hogy egyetlen napot sem tudok eltölteni csak úgy, pihengetve (hányan vagytok még otthon vasárnap este 11-kor, cikket írva!?).

poor_only_have_money.jpg
Néhány ember annyira szegény, hogy mindössze pénze van…

Egy Angus Deaton nevű, Nobel-emlékdíjat nyert közgazdász kimondta: évi 75.000 USD (kb. évi 20-21 millió forint, havi kb. 1,7 millió forint) felett a pénz nem boldogít. Ez az adat az USA-ból való. (Forrás)

Mi lehet az a fizetés Magyarországon, amely felett a pénz nem boldogít? Szerintetek mennyi? Én tényleg nem tudom.

Jó lenne valamilyen analógia kapcsán levezetni az amerikai fizetésből, de ez sok szempontból nehéz. Pl.:
– Az árak nagyon különbözőek Magyarországon és az USA-ban.
– Az árak nagyon különbözőek nemcsak Szabolcs megye és a Vörösmarty tér környéke, hanem Manhatten és a wyomingi vidéki lófarm között is
– Magyarországon ingyenes az egészségügyi ellátás és a felsőoktatás, Amerikában nem. (egy amerikai orvosi egyetem éves tandíja könnyen 50.000 USD, azaz 14 millió forint fölé emelkedhet)
– egy amerikai nyugdíjas tanár el tud jönni két hetes all inclusive európai hajóútra, míg magyar nyugdíjas tanárok ritkán utaznak a Mississippire hajókázni. Erre nemcsak lehetőség, talán igény sincs igazán (bár a kettő igencsak összefügg).

 

need_money_not_a_job
Nekem pénz kell, nem meló

Milyen helyzetben vagyunk Magyarországon, ha ki akarunk törni a pénz-hajhászás hálójából?

Nagyon jó helyzetben. Magyarország az Európai Unió tagja. A magyar állampolgárok európai uniós állampolgárok is. A magyarországi átlagfizetés bruttó 242.000 Ft havonta. Kevesebb, mint 800 euró. Több nyugat-európai országban, ahol az átlagkereset ennek 3-4-szerese (Ausztria: 2320 euró = 723.000 Ft; Svédország, Egyesült Királyság: 2800 euró = 872.000 Ft, Luxemburg: 3188 euró = 993.000 Ft), mindenféle hátrányos megkülönböztetés nélkül dogozhatunk. Vagy éppen el lehet menni hajóra dolgozni. Nehezebb lesz a munka? Egyértelműen. Jobban megfizetik? Egyértelműen. (Forrás)

Egy osztrák, német, svéd, brit, luxemburgi idegenvezető sosem fog lakást venni a pénzen, amit keres. Egy magyar igen.

Nem jó az idegenvezetés? Kimész külföldre dolgozni. Megtanulod, hogyan kell profin dolgozni. Összeszedsz egy kis pénzt. Hazajössz és igyekszel, hogy létrehozz valamit itthon. Könnyű? Nem. Biztos be fog jönni? Nem. Perspektívát ad? Remélem.

collecting-money-clipart-1
Ez sem könnyű…

Magyarországhoz képest jól keresni minden bátrabb fiatal számára lehetőség. De a jól keresés után jön a nehéz rész: okosan kell csinálni. Nem könnyű jól bánni a pénzzel, amikor életünkben először van elég – vagy épp túl sok is. Voltak kollégáim, akik egy szezon alatt jó eséllyel jópár millió forintot hazavittek, majd az új szezont úgy kezdték, hogy nem volt pénzük egy kávéra.

Moneydownthedrain.png
…és ezt sem könnyű elkerülni

Egyszer élünk, persze. A tanácsaimat azoknak ajánlom, akik nem akarnak a számlák miatt aggódni hó végén – hogy a felszabaduló energiát befektethessék valami másba.

Ha a pénz, mint gátoló tényező, eltűnik az életedből, eggyel több esélyed van arra, hogy azzá válj, akivé válni szeretnél. A pénz hajhászása nélkül tiszta fejjel nézhetsz a jövő felé és alakíthatod át az életed, hogy elindulj az úton, amely kiteljesít Téged. Azt hiszem, naiv vagyok, de én hiszek abban, hogy ez első osztályú Tóth Sándor vagy Kovács Elek értékesebb, mint egy másodosztályú bárki: Puskás Ferenctől Gandhin át Barack Obamáig.

Nem lenne csodálatos érzés úgy végiggyalogolni ezen az életen, hogy a vándorbotunkban ott van öt arany? Még ha nem is lesz rá szükség, hogy felhasználjuk?

money_no_object.jpg
Mi lenne, ha a pénz nem lenne akadály?

A pénzkeresés mellett van egy másik módszer, amellyel magunk mögött hagyhatjuk a pénzhajhászás folyamatát / pénzkeresésre fordított rengeteg időt: a költségeink csökkentésével. Kicsit radikális megoldás és nagyon tanulságos gondolatok egy zemplén-hegységi remetétől, aki volt geofizikus és bróker is (5 perces videó):
http://index.hu/video/2016/04/10/broker_remete_zemplen_boldog_asvanygyujto/

 

 

Képek:

http://content.wisestep.com/ideal-salary-for-happiness-how-to-achieve-it/

Google keresés

http://www.consumerreports.org/cro/magazine-archive/september-2009/personal-finance/rebates/overview/rebates-ov.htm

http://www.atbreak.com/tag/i-need-money/

https://books.google.hu/books/about/From_the_Rat_Race_to_Financial_Freedom.html?id=lDDSPm_8QFoC&source=kp_cover&redir_esc=y&hl=en

http://www.nadiyahvidsten.com/2013/05/just-curious.html

https://www.google.hu/search?q=no+money&biw=1366&bih=628&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2m6jPxZbMAhUJXCwKHf5sDO0Q_AUIBigB#tbm=isch&q=i+don%27t+want+more+money&imgrc=G5zobzBAc_OxQM%3A

http://worldartsme.com/collecting-money-clipart.html#

Google search

 

Reklámok

Pénz = szabadság, avagy mennyi az ideális fizetés?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s