Ember-tudomány

Ha egy bármilyen üzletet akarok nyitni, legyen az használtruha-kereskedés, hostel, papír-írószer vagy bármi, akkor könyvtárnyi irodalom áll a rendelkezésre. Oké. De mi van, ha az embert akarom megismerni?

 

human_science.jpg
Ember-tudomány

Ilyenkor nem könyvtárnyi, hanem millió könyvtárnyi irodalom áll a rendelkezésemre. Oké. Van pszichológia: azokról az emberekről, akiknek nagy gondjaik vannak, akkor van a pszichiátria, azokról az emberekről, akiknek még nagyobb problémái vannak. Ha el akarunk adni valamit, ott a marketing, ha valaki beteg, ott az orvostudomány. Na de mi szól a „közemberről”, vagyis mindenkiről, RÓLUNKakik éljük az életünket. Hiszen mi vagyunk az emberiség nagy része. Velünk mi lesz? Ki fog nekünk segíteni, hogy a legjobban végezzük a dolgunkat? A munkánkban a HR. De az életünkben? Ha minden jól megy – és mi mégis azt akarjuk, hogy jobban menjen? (Vagy marad a pszichológia az ilyen esetekre?!)

ME_533_MakeMeHappy1-800x250.png
– Te boldoggá teszel. – Csak boldoggá? Azt hittem, folyamatosan eksztázisban tartalak… …egy csődtömeg vagyok. – Visszaszívom.

Szóval ki segít nekünk kihozni a maximumot az életből? A gyakorlati válasz az, hogy végül is mindenki. De tényleg. A fodrásztól a szabón át a takarítónőn keresztül a hajléktalanig és a terroristáig mindenki: EZ A VILÁG, EZ A FÖLD, EZ A VALÓSÁG. És ez a maximum, amit ki tudtunk hozni belőle, a társadalomból, és a tükörbe nézve: magunkról. Sok? Nem sok? „Magasabbra törtünk, mint az ég, mélyebbre szálltunk, mint a pokol!” (Junkies: 2000)

De mi lenne, ha ennél még többet szeretnénk, igyekeznénk megtenni!? Én azt mondom, hogy ha az orvostudomány (és a pszichológia és a pszichiátria) tudomány, akkor miért ne lehetne olyan tudomány, lexikonnal meg szakértőkkel mindennel, amely választ ad a viselkedésünkre. Hiszen néhány író, például, olyan végtelenül jól összefoglalta néha, hogyan is viselkedünk: nem lehetne ebből egy tudományt előállítani?
Olyasmit, hogy kinyitom a lexikont ott, hogy „choice / választás” és elő fog jönni, hogy -hoppá, mi a fasz is van, egy jó egy oldalas összefoglaló arról, hogy mi alapján választunk, mi tenne minket boldoggá, meg ilyesmi.

Do-more-what-makes-you-happy.png
Tégy több olyan dolgot, amely Téged boldoggá tesz. Oké. De lehetne ezt egy kicsit tudományosabban?!

Persze itt bejön a képbe, hogy mi is a célja ennek az új tudománynak – de van a matematikának célja? Matematikailag le tudjuk írni az embert és az emberiséget? Minden bizonnyal nem. Matematikailag le tudjuk írni a világot? Semmiképp sem. Segít a matematika egy autót megépíteni? Igen. Segíthetne egy tudomány (egzakt, nem egzakt?, számok?, nem számok?) békésebbé tenni a társadalmat? Boldogabbá az embert? Minden bizonnyal. Vagy tudomány helyett vallás kell? Mérés helyett szerelem és barátok és család? Mennyire kell kibújni a társadalomból, milyen mélyre kell a társadalomba mászni, hogy megértsük az ember(iség) alapjait?

Milyen kellemes lenne, ha bármilyen másik faj számunkra érthetően el tudná mondani, hogy mit gondol rólunk.

A tudomány, amely egyébként a legközelebb áll ahhoz, amiről itt írni próbálok, (visszaolvasva, kevesebb sikerrel), az a humán etológia. “A legáltalánosabban elfogadott meghatározás szerint a humánetológia a ma élő ember (Homo sapiens sapiens) viselkedésének biológiai alapjait vizsgálja összehasonlító evolúciós megközelítésben.” (forrás itt)

you-cant-weigh-happiness-quote-1.jpg
A boldogságot nem tudjuk mérni.

De ez még mindig baromi távol van attól, amit én itt látni szeretnék. De talán lehetetlen az egzakt tudományt a szubjektív emberi érzések megmagyarázására használni. De a boldogság addig szubjektív csak, amíg nem tudjuk lemérni. Hogyhogy pontosan meg tudjuk mérni, mennyi vagyon felett rendelkezünk, de nincs eszközünk a boldogságunk mérésére?

 

Képek helye:

http://www.123rf.com/photo_16527954_abstract-word-cloud-for-human-science-with-related-tags-and-terms.html

http://www.comicsenglish.com/comics/you-make-me-happy

http://www.lovethispic.com/image/156057/do-more-what-makes-you-happy

http://www.picturequotes.com/weigh-quotes

 

Ember-tudomány” bejegyzéshez ozzászólás

  1. hát drazsi, ebben lehet megtaláltad azt a témát amiben maradandót tudsz alkotni, mivel még tényleg nincs összefoglalva tudományosan sehol. könnyen lehet hogy nem is lesz sose megfejtve, bár ezt mondták a repülésre is, meg sok minden másra is

    Kedvelés

    1. Valószínűleg a pszichológia biológiai ága lehetne az ide vezető út, de mintha ez a cél (mi is a cél? talán a boldogság?), mivel nem hord magában közvetlen materiális hasznot, nincs még igazán kutatva (ellenben pl. a marketinggel). Pedig a boldog ember legvégső soron sokkal hasznosabb a társadalom számára is, mint a boldogtalan.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s