Magamból indulok ki: egy hosszabb cikket inkább átgörget az ember, mint hogy tényleg elolvassa. Ezért kezdem a végével:
Két egészen különböző kép él Magyarországról a fejünkben:
– egyszer egy (regionális, erős) nagyhatalom a múltból, amely nagy területet és más népeket uralt.
– másszor pedig egy kis, megalázott ország, amely elvesztett minden háborút és szabadságharcot az utóbbi 500 évben és ahol szánalmas az életszínvonal, mert mindenki kihasznál minket: mi meg hagyjuk.
Véleményem szerint ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, mindkét képet magunk mögött kell hagynunk. Nem elfelejteni a múltat, hanem a múlttal szembenézéssel együtt a jelenre koncentrálni.

nagy_kis_Mo.jpg
Regionális hatalom nagy múlttal és sikerekkel vagy egy nyomorult kis ország, ahol “már a jövő sem a régi”?

Ez az a két kép, amelyet a magyar történelem elhitet velünk. Ezt utálom a magyar történelemben. Amikor itt vagyunk 2016-ban és egy olyan országban élünk, ami tök jó (is lehetne). Mindössze arra kellene koncentrálni, hogy KETTŐEZER-TIZENHATOT ÍRUNK!

keep-calm-its-2016-8.jpg.png
Nyugalom: 2016-ot írunk

Manapság egyre több összeesküvés-elméletet hall az ember. Soros György irányítja a migránsokat a Facebookon küldött üzenetekkel? Az USA robbantott Brüsszelben? A nemzetközi bolsevista zsidóság ma is készen áll valami új sunyiságra?
Szerintem a nagy összeesküvés-elmélet, amelynek áldozatai vagyunk az, hogy sikerült velünk elhitetni: egészen más emberek vagyunk, mint a körülöttünk élő románok, szlovákok, osztrákok, horvátok és szerbek.
Hallottál már olyan magyarokról, akik külföldön élve, dolgozva lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, románokkal barátkoznak? Tudod, miért? (Rossz válasz: mert ők az alattvalóink voltak a Magyar Királyságban). Jó válasz: azért, mert baromi hasonlók vagyunk.

Eastern Europe
Hasonló történelem, hasonló kultúra, hasonló genetika: tényleg annyira különbözünk?

Ha közép-európai identitást adnánk a magyaroknak és azt oktatnánk, hogy nagyon hasonlóak vagyunk a körülöttünk élőkhöz, ezzel kevesebb esélyt teremtenénk arra, hogy egy háború során fegyvert fogjunk a szomszédos országok ellen. De nem lenne már itt az ideje szembenézni a tényekkel, ahelyett, hogy 1000 évre visszamenőleg bogarásznánk, hogy kik is vagyunk? Kibújni a Magyarországnak nevezett csigaházból, körülnézni a határokon túl (Én szegedi vagyok. Szegedtől egy óra biciklizésre két határ is van: Szerbia és Románia felé. Mégis, sok ismerősöm egyiket sem lépte még át!!!) és meglátni hogy ott is ugyanolyan emberek élnek, mint mi?! Nem lenne már itt az ideje, határellenőrzés nélkül, EU-s alaptörvénybe fektetett egyezségen át, amely a II. vh. utáni határokat ismeri el törvényesnek, közös piaccal (!) és áruk, tőke, szolgáltatások és egyének szabad mozgásával elérjünk oda, hogy abbahagyjuk a gyűlölködést?

Általános és középiskolában jó történelem tanáraim voltak. Az egyetem alapképzésén történelem szakot végeztem Szegeden. Történelmi témájú könyvek tucatjait olvastam el.
A magyar történelmet mégis akkor kezdtem megérteni, amikor elkezdtem a Magyarországgal szomszédos országokban hosszabban is utazni, majd az áttörés akkor jött el, amikor egy külföldi cégnek egyre több közép- és kelet-európai kollégával kezdtem dolgozni.

Bringatúra
A csomagon látható magyar zászlót elvittük Dél-Szerbiába, Horvátországba és keresztül-kasul Románián át. Az egyetlen negatív megjegyzést két magyartól hallottunk: “Na, eljöttetek az ellenség földjére?”

Igazából, a címmel ellentétben nem utálom a magyar történelmet. Szerintem magyar történelem nem létezik. Ezt abban az értelemben gondolom, hogy Magyarország történelme a környezetétől elszeparálva, onnan kivágva értelmetlen. Magyar történelem nincs itáliai Anjou királyok nélkül, luxemburgi (!) Zsigmond nélkül, betelepülő zsidók, szlávok, románok, cigányok nélkül, megérkező hadseregek, idegen felszabadítások és megszállások, elcsatolások és visszacsatolások nélkül.

Sok mindent utálok viszont a magyar történelem oktatásában. (Alapvetően nem azt, hogy elfelejtjük megemlíteni, hogy az Árpád-ház kihalása után a magyar királyok külföldi dinasztiákból jöttek vagy hogy a magyarok szlovákiai elnyomásáról tanulunk, de a szlovákok magyarországi elnyomásáról nem.) Azt utálom, hogy a magyar történelem panaszkodni tanít. Mert elhiteti velünk, hogy balsors tépett minket, hogy szerencsétlenek vagyunk, hogy megaláztak minket – és hogy rosszkor születtünk ide. Amikor olyan lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amelyekről sem szüleink, sem nagyszüleink nem is álmodhattak. Amikor végre béke van, már 71 éve!

balsors_akit_régen_tép.jpg
Tényleg hasznos így gondolnunk saját magunkra?!

Meg azt tanítja a magyar történelem-oktatás, hogy Magyarországot egy világ-központnak tekintsük. Két jó barátom mondta egy francia ismerősről, hogy “Azt hittük, jól tájékozott, de nem tudta, mi az a Trianon. Pedig francia.” Jó lenne tudni minden kis ország legnagyobb traumájáról. De Trianon jelentősége a világtörténelemben nem előz meg olyan eseményeket, mint az 1950. május 9-ei Schuman-nyilatkozat, Elzász-Lotharingia sorsa vagy épp az algériai függetlenségi háború. Mi mit tudunk ezekről?

trianon1.gif
1920. június 4. Trianoni békeszerződés, az Osztrák-Magyar Császárság, és ennek részeként a Magyar Királyság feldarabolása

18 éves koromban nagy meglepetés volt számomra, amikor biciklivel egy lengyel temetőben Lengyelország történelmét 12 eseményen át végigkövettem. Találó módon kálváriának nevezték a képösszeállítást. Lengyelország nyert: az ő történelmük sokkal tragikusabb, mint a miénk: rájuk járt a rúd, mint annak a rendje.
Egy-két napja tudtam csak meg, hogy sok lengyel a nemzetükre, mint kiválasztott népre tekint a rengeteg történelmi szenvedésük miatt, Jézus életének analógiájára. Bár ez szerintem iszonyatos ökörség, csodálom, honnan veszik az erőt (és a leleményességet), hogy az utóbbi horrorisztikus ezer évükben is pozitívumot találjanak…

 

Polska_walczaca.png
Polska walczaca: Lengyelország harcol. A máig népszerű szimbólum az 1944-es varsói (sikertelen) felkelés jelképe volt.

A magyar történelem-oktatás arra tanít, hogy Dugovics Tituszra (aki egyébként nem létezett) nézzünk fel. Szerintem ehelyett tekinthetnénk Somlai-Fischer Ádámot, Halácsy Pétert és Árvai Pétert, a PREZI alapítóit ötletadónak. És mi az a Prezi? Prezentációkészítő program, amely elképesztően sikeres.

 

Elnézést kérek: melyik is a magyar történelem!?

 

Emellett viszont IMÁDOK ITT ÉLNI.

beautiful_Budapest.jpg
Gyönyörű Budapest

Szerintem
– Budapest a világ legszebb városa (kb. 55 ország 500 települését látogattam meg)
– A magyar egy nagyon különleges nyelv
– A magyar nép igen kreatív. Nem véletlen a sok találmány, a Kétfarkú Kutya Párt, a Hírcsárda vagy a 4-es/6-os villamos vicces, új matricái.
– Budapest egy nagyon élhető hely – én nem cserélném el egy másik városra sem, ahol eddig jártam.
– Magyarország potenciája nagy. Nem hatalmas, de nagy. A 9,8 milliós népességünkkel az Európai Unió 28 országából 14-edikek vagyunk. Európai Uniós polgárként a világ egyik legjobb útlevelét tartjuk a kezünkben és szinte megszorítások nélkül dolgozhatunk és élhetünk a Föld gazdaságilag legerősebb térségében.
– Ha egy kicsit elfelejtünk panaszkodni és búsulni és másokat hibáztatni azért, amit mi (akár Te, a családod vagy az egész ország) nem értünk el, a jövő gyönyörű, boldog lehet.
– És még ehhez van somlói galuskánk, túró rudink, szalámink, pálinkánk és a világ egyik legízletesebb konyhája.
– Légy büszke arra, hogy magyar vagy. És ne gyűlölj másokat, mert nem azok.

hungarikumok.jpg

Tele van energiával ez az ország. És meg tudjuk csinálni. (Halácsy Péter, Prezi alapító, az új iskolarendszerről itthon, amelyet a Libri társtulajdonosával hozott létre. VIDEÓ ITT).

 

 

Képek:

Google search

http://www.demotivalo.net/view/80769/magyarorszag

http://www.erepublik.com/en/article/-nagy-magyarorsz-g–827533/1/20

Google search

http://goeasteurope.about.com/od/introtoeasteuropetravel/ig/Maps-of-Eastern-Europe/Map-of-Eastern-Europe.htm#step-heading

Saját

http://www.foantikvarium.hu/hu/issue/k%C3%A9peslap-balsors-akit-r%C3%A9gen-t%C3%A9p

http://www.americanhungarianfederation.org/news_trianon.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Shoes_on_the_Danube_Bank

http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/07/orban-szobra.html

http://dunadentalbudapest.com/trip-budapest/

Google search

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s