Az őszinteség dicsérete

Bárki, aki tudatosan tesz valamit az életben, változtat. Bárki, aki az ember(iség) alapvető jegyeit magában hordozza, változtatni akar. Kisebb-nagyobb mértékben, kisebb-nagyobb léptékben. Miért kellett lemásznunk a fáról!? Miért kell iPhone 7?!

problem
Az emberiség igazi problémája a következő: őskori érzelmekkel, középkori intézményekkel és istenéhez hasonló technológiával rendelkezünk.

Ahhoz, hogy bármilyen komoly változást elérjünk, először értékelnünk kell a helyzetet. Ezt nevezem én őszinteségnek. Elég komoly eredményeket értünk el a technikai színvonalban, amely ma már oly sok ember mindennapi életének része. Több száz millió kis, kézben elférő készülék egy-két gombnyomás után műholdakról kap információt arról, hogy ezek a kis, kézben elférő masinák méterre pontosan hol helyezkednek el. És ezekkel a masinákkal egyetlen másodperc alatt hangot, szöveget, képet és még mennyi mindent tudunk küldeni több ezer kilométerre! Egyetlen másodperc alatt! És tesszük ezt anélkül, hogy belegondolnánk, mit is teszünk.

iphone_apps-800x533
Te belegondoltál már, valójában mit is csinál ez a kütyü?

Tudunk repülni, tudunk olyan fegyvereket előállítani, amelyek képesek elpusztítani az egész Földet, óránként 100-150 km-es sebességgel száguldanunk betonozott utakon, több száz méteres házakat építünk, amelyeken belül be tudjuk állítani a hőmérsékletet, tudunk gyógyszereket szedni, amelyektől jó lesz a kedvünk, amelyektől nem lesz gyerekünk, annyi mindent tudunk már 2015-ben! És minden bizonnyal néhány évtized múlva mindezen nevetni fogunk csak. 2050-ben, ha minden jól megy, mindezt, amit leírok, több ember lesz majd képes fizikailag elolvasni. Sőt, megérteni is egy világnyelven vagy egy fordítóprogrammal. Sőt, amikor ezt olvassa, akkor nem fog éhezni és nem fog betegségben szenvedni. És nemcsak azon fog mosolyogni, hogy 2015-ben egy átlagos PC milyen nagy volt és milyen lassan kapcsolódott be, hanem elnézően gondol majd vissza a sötét múltra, amelyben rengetegen haltak éhen, megelőzhető betegségben haltak meg, hogyan zsákmányolták ki önzőn a Földet (ahogy mi is visszagondolunk a gyarmatosításra, fekete himlőre és a többire).

dark_ages
Lehet, hogy egyszer az úgynevezett sötét (közép)korba a mi korunkat is beleértik majd.

Mindnyájan másban tudunk hozzátenni az emberiség fejlődéséhez. Én nem tudok új telefonokat tervezni. De ha tudnék, sem biztos, hogy erre tenném fel az életem. Nekem az a fontos, hogy motiváljam magam – és motiváljalak titeket, hogy végre fontos dolgokkal kezdjünk foglalkozni, még akkor is, ha nehéz és felelős döntéseket kell hoznunk ahelyett, hogy kikapcsolnánk az agyunkat esténként egy TV képernyőjére bámulva.

Rengeteget tudunk a technológiáról, de viszonylag keveset az ember(iség) működéséről. Persze ez utóbbiban is nagy fejlődés állt be a középkor óta: kínzás és inkvizíció helyett médiával és reklámokkal győzzük meg a népet az igazunkról, így az új rendszer olyanoknak is esélyt ad a társadalom életében részvételre, mint az ellenkultúra alakjai – vagy én (tehát nem panaszkodhatom). Erőszak helyett marketing, elnyomás helyett demokrácia, háború helyett üzlet, instant bolondokháza helyett pszichiátria. Ezek óriási eredmények. De még mindig eltörpülnek a technika eredményei mellett. Azért, mert szeretem a lehetetlennek tűnő feladatokat vagy mert szerintem a nyertes oldalán játszani se nem fair, se nem élvezetes, vagy mert szükség rám, nem tudom: de én az ember(isége)t azzal igyekszem majd segíteni, hogy új eszközöket mutatok arra, hogy őszinték lehessünk magunkhoz.

face-fake-it
Ne tettesd, nézz szembe vele! Itt az idő, hogy abbahagyd a színlelést!

 

 

Képek helye:

http://image.slidesharecdn.com/itsmffinland2012keynotefinal-121003081401-phpapp01/95/social-itsm-rise-of-the-dna-based-response-system-year-19902050-32-728.jpg?cb=1453656389

http://freestocks.org/tag/technology/

http://izquotes.com/quote/112093

http://www.jimknaggs.com/honesty/

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s