A pénz beszél, a kutya ugat

“A pénz nem boldogít.”
Bár mindenki ismeri a mondást, ez csak akkor nyeri el az értelmét, ha az ember elég pénzt gyűjt össze ahhoz, hogy megtapasztalja a pénz feleslegét. És hogy mi a pénz? A pénz nem érmék, bankjegyek, számok összessége egy bankbetéten, hanem a pénz a körülöttünk lévő materiális világ összessége. A pénz a létfenntartástól kezdve a mindennapi túlélésen és a társadalmi helyen át MINDEN a materiális önmegvalósításig.

7652969_orig.jpg

Emlékezetes pillanat az életemben, amikor rendkívül rövid OVB-s (pénzügyi tanácsadó /biztosításközvetítő cég) “karrierem” elején fel kellett vázolnom a pénzügyi céljaimat. (Olyasmi tippeket kaptunk, mint új öltÖny, mobiltelefon, majd tablet, laptop, autó, lakás.) Ezek lehettek volna azok a plusz motivációk, amelyek rávesznek engem, hogy keményebben dolgozzam. Ha jól emlékszem, egy-két úti célt jelöltem ki, másra egyáltalán nem vágytam (azóta is nehezemre esik mindezekre a felsorolt tárgyakra pénzt kiadni). Nem találtunk egymásra a céggel: sosem adtam el egyetlen biztosítást sem, nem dolgoztam különösen keményen és később egy kollégám szerint az utazási céljaim nem voltak pénzügyi célok. Igaza volt. Neki sem voltak pénzügyi céljai, egyébként.
A pénz és a hatalom felerősíti az ember jellemét. Nem változtatja meg alapjaiban, nem tesz jobbá vagy rosszabbá: felerősíti csupán.

patrick-bateman.png.jpg

Jól ismerek egy társaságot, ahol mindenki az átlagfizetés 4-6-szorosat keresi meg. Mielőtt megismertem őket, úgy hittem, ez a nagy bevétel megoldja a materiális problémáikat. Aki 100.000 Ft-ból 110.000-et költ el havonta, az 500.000 Ft-ból 550.000 Ft-ot fog elkölteni havonta. Persze a pénz (általában) nem párolgott el teljesen: jobb autó, lakás, mobil, laptop, esetleg saját lakás saját erőből, egy idő után. Nem mondhatom viszont, hogy pénzügyileg nyugodtak, rendben lettek volna. Aki 100.000 Ft-os fizetésből nagyon előre akar lépni 110.000 Ft-os fizetésre, abban ugyanez az érzés ötszörös fizetésnél is létező lesz. Ezt nehéz elhinni: “Ha nekem kétszer ennyi lenne a fizetésem, semmi gondom nem lenne.” Ritka az, aki meg tud állni és elégedetten hátradőlni: főleg, ha van választása tovább menni… Mindig van feljebb, mindig van, aki gazdagabb, hatalmasabb, ismertebb. Megállni ezen az úton a vágyaink feladását jelenti. Pénzügyi cél ez? Rohadtul nem. Pontos cél nélkül havi X összeg ugyanúgy kevés, mint havi 2X vagy akár 5X is…

A “helyes” – bármit is jelentsen ez – vagy szerencsés életút során a pénz lehetőségeket teremt. Emellett az életkor múlásával az ember, egyre több képességre téve szert, növeli a lehetőségei számát. Ehelyett az ismerőseim karrier-útjat a pénz és idősödés limitálta, méghozzá úgy, hogy fel sem merült, hogy egy magas összeg alatt dolgozzanak. A pénz relatív bősége, amely motiválhatta volna őket a bőség kötelezettségeire/külvilág megváltoztatására, semmi ilyesmit nem tett. (Minden gazdag bűnös, aki csak magára fordítja a jövedelmét? Szerintem egy kicsit igen. Valahol együtt élünk, mi emberek, nem?)

Közülük néhányan eljutottak oda, hogy a nyilvánvalóan motivációjuk a pénz lett. Ez egészen beszűkítette a gondolkodásukat és a mennyiért? kérdés vált elsődlegessé a miért? helyett. Amikor 15 éves koromban egy két hetes biciklitúrára vitt a sakktanárom, az utazási költség 0 Ft volt. Mindenki fizette a saját részét. Most értem csak meg, hogy ingyen vitt el minket. Szervezés, munka, felelősség – és mindeközben saját magának is fizette az utat. Enélkül a biciklitúra nélkül nem hiszem, hogy az lennék, aki vagyok ma. Köszönöm, Herpai József, “Tanbá”.

Vallási katarzis kell ahhoz, hogy a mennyiért? kérdés helyett a miért?-re válaszoljunk a tetteinkkel? Ha van választásunk, van értelme a fontos-at megtenni a kifizetődő helyett? Mi lenne, ha azt mondanám, a legnagyobb elérhető vagyont és személyes célra a Mastercard kártyát lekorlátoznám?

buy-cannot-come-true-friends-Favim.com-2217714.jpg

Te tennél valami fontosat, ingyen?

Te teszel valami fontosat, ingyen?

Képek helye:

http://psychfortheweak.weebly.com/3/post/2014/02/unit-2-motivation.html

http://www.businessinsider.com/american-psycho-style-2013-9

http://favim.com/image/2217714/

Reklámok

A pénz beszél, a kutya ugat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s