Minden terrorista muszlim?

Muslim shooter.jpg

A BGF nemzetközi tanulmányok mesterszak “Civilizációk és világvallások” nevű előadására beadandót kellett készítenem vallás témában, egy választott cikk alapján. Az én témám a 2012-es “A muszlimok ártatlansága” / “Mohamed igazi élete” című 13 perces film utóélete lett: zavargások, melyek során 75-en meghaltak és több mint 600-an megsebesültek. Emlékeztek?

A barátnőm azt javasolta, hogy ne szánjak rá egy egész napot a beadandó írására, ő annyival lezárná a dolgot, hogy a muszlimok erőszakosak és emiatt törtek ki a zavargások. Én másképp döntöttem. A saját véleményemet tényként kezelni és ehhez adatokat gyűjteni… …vagy adatokat gyűjteni és megadni az esélyt, hogy a véleményem megváltozzon? Inkább az utóbbit választottam.

Többek között ezt írtam az esszémben, egy rövid kutatás utáni tényekre alapozva:

[…] a szólásszabadság fogalma egészen egyszerűen nem létezik a legtöbb iszlám országban […]. Amikor a diákok felteszik életük nagy kérdéseit – például, hogy a Koránban Istenre miért hím- és nem nőnemben utalnak, válaszok helyett pofonokat kapnak. A lényeg […] a tény, hogy a muszlimok többsége diktatórikus rendszerben él, ahol […] a szólásszabadság gyakorlása már kisgyermek kortól ellenzett. A problémakör sokkal mélyebben fekszik, mint hogy egyetlen vallási könyv vagy néhány vallási előírás a végére járhatna (Jó példa erre, hogy nem minden muszlim ország tüntetett a film ellen, „csak” 20, amikor 49 muszlim többségű ország volt a Földön. Törökországban csak néhány százan tüntettek békésen, míg Albániában, Boszniában és Koszovóban nem volt felvonulás.)

Véleményem szerint legelőször azt kellene tudatosítania a nyugati közvéleménynek, hogy a muszlim közösségek, amelyek fellázadnak, nem csupán muszlim közösségek. A lázadozók szegény, sokszor munkanélküli, csalódott és képzetlen emberek, elsősorban. Másodsorban muszlimok csak.

A teljes esszé elérhető itt: https://danielvstheworld.wordpress.com/a-vallasok-jovoje-2012/

 

Most pedig jöjjön a cím szerinti téma: minden terrorista muszlim?

A problémakör ott kezdődik, hogy mi a terrorizmus. Ahelyett, hogy pontos fogalmakkal jönnék- mi jut eszünkbe arról, hogy terrorizmus?

media-create-public-opinion-terrorist-rebels-freedom-fighters1.jpg

Olyan emberek ölnek, akik mögött nem áll legitim állam. Olyanokat, akik fegyvertelenek. Ha az amerikai hadsereg lebombáz egy pakisztáni esküvőt, véletlenül, az balszerencse, de nem terrorizmus. Szaúdi Arábia igazságtalan kivégzései állami döntések. Nem terrorizmus. Háborús állapotokban sokszor a vesztesek válnak terroristává. A magyar 1956-os felkelők a közvélemény szerint 1989-ig ellenforradalmárok. Ez kb. azt jelenti, hogy terroristák. Ma hősök és szabadságharcosok. A kurd felkelők terroristák. Amint viszont sikerül létrehozniuk egy államot, hirtelen szabadságharcosokká avanzsálnak majd. Az Iszlám Állam gyilkosságai ma terrorcselekmények. Ha megállapodnak a világ hatalmaival, kiadják a saját útleveleiket, megnyitják az Iszlám Állam nagykövetségeit és legálisan kezdenek majd olajjal kereskedni, igazságtalan állami gyilkolásokban vesznek majd részt, az már nem lesz terrorizmus. Aztán a terrorizmus a háborún kívül létezik csak: egy falu kiirtása vagy egy civil megölése egy katonai egység által lehet dicsőséges haditett vagy rendkívül ritkán, vereség esetén háborús bűncselekmény.

A “muszlim terrorizmus” témájában az a meglepő számomra, hogy nem igazán könnyű forrásokat találni rá. Azt hittem, a cikket, amit most írok, rengetegen megírták már. Pedig nem így tűnik. Nézzük tehát a tényeket, különböző forrásokból.

Az 1980 óta sajtónyilvánosságot kapott esetek, kizárólag muszlim elkövetőkkel:

A ’80-as években: 8 terrorcselekmény, 447 halott.

A ’90-es években: 31 terrorcselekmény, 1063 halott

A 2000-es években: 149 terrorcselekmény, 7815 halott

A 2010-es években: 239 terrorcselekmény, 8028 halott (ilyen ütemben haladva 550 terrorcselekmény, 18497 halott lesz az évtized végéig).

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_terrorist_attacks

image20160111030609.jpg
148 egyetemi hallgatót mészárolt le a campuson Kenyában az al-Shaabab szomáliai terrorszervezet 2015 áprilisában

 

A lista egyébként nem teljes. Nem tartalmaz például egyetlen terrorista-cselekményt sem Dél-Thaiföldről, ahol több mint 6200 ember halt meg az utóbbi 12 évben. Erről épp tudok. Biztosan rengeteg más helyről nem.

Forrás: http://www.globalsecurity.org/military/world/war/thailand2.htm

 

USA:

Az FBI szerint az 1980-2005 közötti terrorcselekmények 94%-át nem muszlimok követték el az USA-ban. Akkor kik? Merül fel ismét a kérdés. Az FBI szerint latin-amerikiak és szélsőbalosok, de például rengeteg támadás éri az abortusz-klinikákat is, hívő keresztény terroristák részéről. Az Észak-Karolinai Egyetem szerintem 2001/9/11 óta mindössze 37 embert öltek meg muszlimok az USA-ban. Ezt még elvakultnak tűnő, bár tény-alapú oldalak is elfogadják, bár nem hangsúlyozzák ki. Ez az néhány haláleset elég vicces összehasonlításokhoz vezet: 2013-ban kisgyermekek évi 5 embert öltek meg apuci vagy anyuci otthoni fegyverével, míg muszlim terroristák 3-at. Bizonyos statisztikák szerint többen halnak meg a rájuk zuhanó TV-jük vagy más bútoraik miatt az USA-ban, mint muszlim terrorizmus miatt.

Forrás:

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/01/14/are-all-terrorists-muslims-it-s-not-even-close.html

http://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=2002

http://thinkprogress.org/health/2014/01/15/3163761/abortion-clinics-need-buffer-zones/

http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/06/americans-are-as-likely-to-be-killed-by-their-own-furniture-as-by-terrorism/258156/

 

Európai Unió, EU-s statisztika alapján:

Eszerint 2011-2014 között az EU-ban 746 terrorista cselekmény történt, mindössze 8 volt vallási indíttatású. 2010-ben 179 vallási indíttatású terrorcselekmény-kísérlet történt, míg 2014-ben már 395: négy év alatt több mint megkétszereződött a szám. 2014-ben a támadások mindössze 2,8%-a vallási indíttatású, de az áldozatok majdnem fele ezekben halt meg: tehát a vallási szélsőségesek relatíve kevés terrorcselekményt hajtanak végre, sokszor kudarcot vallanak, de ha sikerrel járnak, jóval több ember hal meg, mint a többi csoport akciói során.

_86707089_263c1sw3.jpg
Egy perces néma csend Párizsban a 2015. novemberi terrorcselekmény után, amely során 129-en haltak meg

Érdekes egyébként belegondolni, hogy kik a terroristák Európában, ha nem a muszlimok? Főleg szeparatista csoportok (Bretagne, Korzika függetlenségéért), aztán szélsőbalos csoportok (Görögország, Olaszország), akik akciói azonban ritkán járnak emberáldozatokkal.

Forrás:

http://www.vocativ.com/news/251821/muslims-terrorist-attacks

Emellett mindenképp megemlíteném Anders Breivik esetét, akit sokan keresztény terroristának neveztek, szerintem ugyanannyira jogosan, mint a muszlim terroristákat, míg mások ezen kiakadtak. Legvégső soron a világ muszlim közösségeinek nagy többsége elítéli a terrorizmust, csakúgy, ahogy a keresztény közösségek elítélik Breivik esetét. A különbség lehetne az is, hogy a Korán jóváhagyja/megparancsolja a hitetlenek megtérítését, akár erőszakkal is, míg Krisztus nem mond ilyet. De ez nem igaz. Ez csupán még egy városi legenda. Ilyen ugyanúgy nincs a Koránban, mint inkvizíciót alátámasztó részek a Bibliában.

Forrás: http://www.csmonitor.com/World/Global-News/2011/0801/Norway-attacks-Was-Breivik-a-Christian-terrorist

web-Breivik-gesture-2016.jpg

Érdekes belegondolni, hogy mi jut eszünkbe arról, hogy Breivik megöl 77 embert, főleg gyerekeket. Keresztény terrorizmus? Végül is mi is keresztények vagyunk, vagy legalábbis keresztény kultúrában élünk. Egy őrült? Nyilván. De ezzel nem igazán tudunk mit kezdeni. Keresztény terroristák, akik abortusz-klinikákat támadnak meg? Elvakult idióták. Mikor beszélt Krisztus abortuszról? De a muszlim terrorizmust viszik, mint a cukrot. Külső, ismeretlen ellenség, amely a kultúránk ellen hirdet háborút.

btzahl2ciaaisne.jpg

A muszlimok elenyésző része (<0,0002%) terrorista. Ennél most több vagy kevesebb a keresztény terrorista? Jó kérdés. Keresztény terroristák nem lesznek öngyilkos merénylők, nem repülnek bele a World Trade Centre-be. Azonban 2001-ig a legtöbb halálos (168) áldozattal járó merénylet az USA-ban az Oklahoma City bombatámadás volt. A merénylő keresztény kultúrkörből származó, fehér, nem hívő, szélsőjobboldali terrorista volt. Nesze semmi, fogd meg jól!

Forrás: https://www.quora.com/Where-if-anywhere-in-the-Quran-does-it-say-that-non-believers-must-be-killed-In-what-context

http://www.huffingtonpost.com/omar-alnatour/muslims-are-not-terrorist_b_8718000.html

http://www.alternet.org/tea-party-and-right/10-worst-terror-attacks-extreme-christians-and-far-right-white-men

Egy muszlim terrortámadás ki ellen irányul? Elsősorban az jut eszünkbe: nem muszlimok ellen. Hát ez sem így van, gondoljunk csak a siíta-szunnita konfliktusra, amely a katolikus-protestáns vallásháborúkra emlékeztet, vagy épp a Boko Haram nigériai csoportra, amely előszeretettel támad meg mecseteket (!), mint ahogy 13 órája is tette, Nigériában. Muszlim és muszlim között körülbelül annyi a hasonlóság, mint keresztény és keresztény között: egy manhattani üzletember, egy bolíviai falusi nagymama, egy magyar biztosítási ügynök és egy indonéz halász között. Nem sok.

Forrás: http://www.independent.co.uk/news/world/africa/nigeria-maiduguri-mosque-bomb-boko-haram-suicide-attack-kills-worshippers-a6933866.html

 

Mi következik mindebből?

A világ nem fekete-fehér. Nem minden terrorista muszlim. GONDOLKOZZ, mielőtt gyűlölni kezdesz. Az utóbbi 12 Nobel Béke díjas közül 5 muszlim. Steve Jobs szír bevándorlók fia. A világ öngyilkos merénylői gyakorlatilag mind szélsőséges muszlimok. A muszlimok kevesebb mint 0,0002%-a terrorista. Keresztény terrorizmus létezik. A szélsőséges muszlim terrorizmus komoly fenyegetés, amely növekszik.

steve-jobs-banksy.jpg

Én elítélem a terroristákat. Breiviket ugyanúgy, mint 9/11 elkövetőit. Alapvetően nem szeretem a komolyan vallásos embereket. Sem a keresztényeket, sem a muszlimokat. Nem szoktuk megtalálni a közös hangot. A keresztény kultúrkört a magaménak tartom, a muszlim kultúrkört nem. Távol álljon tőlem azonban, hogy elítéljek valakit a vallása vagy bőrszíne miatt. És távol álljon tőlem, hogy toleráljam az agressziót, vagy az elnyomást. A túlzott tolerancia egyértelműen intoleranciába fullad.

quote-the-world-is-not-black-and-white-more-like-black-and-grey-graham-greene-233677.jpg

 

Képek helye:

1. http://www.huffingtonpost.com/omar-alnatour/muslims-are-not-terrorist_b_8718000.html

2. https://abagond.files.wordpress.com/2015/02/media-create-public-opinion-terrorist-rebels-freedom-fighters1.jpg

3. http://dailyglobewatch.com/index.php?url=2016/01/lectures-resume-at-garissa-university-college.html

4. http://www.bbc.com/news/world-europe-34830233

5. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/anders-breivik-how-norways-mass-killer-is-letting-his-inner-nazi-show-a6932881.html

6. https://historymaniacmegan.files.wordpress.com/2015/03/btzahl2ciaaisne.jpg

7. https://news.artnet.com/art-world/banksy-calais-artwork-steve-jobs-392042

8. http://izquotes.com/quote/233677

 

Reklámok

Minden terrorista muszlim?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Dániel!

    Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az első mondat állítmány nélkül értelmetlen, valamint az írás során többször hiányzik a mondatrészek közötti logikai kapcsolat!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s